0

В 5-ия си финал на европейско Испания извоюва рекордна 4-та корона, след като прекърши Англия с 2:1 в епичен сблъсък на монархиите на Олимпийския стадион в Берлин пред погледа на своя крал Фелипе VI.

Така „Ла Фурия”, която вече е еднолично №1 по трофеи от шампионати на Стария континент, развали тегнещата над себе си 74-годишна прокоба да няма победа над този съперник. За последно иберийците бяха печелили срещу „Трите лъва” на Мондиала през 1950-а с 1:0.

Испания триумфира на Евро 2024
EURO 2024 испания Луис де ла Фуенте
51

Англичаните, чийто актив срещу Испания до тази вечер бе 100-процентов, загубиха за втори път поред европейски финал (след 2:3 от Италия с дузпи преди 4 години) и за енти път драматично, по Шекспировски, останаха капо от голям турнир. Първата и единствената им титла датира от световното през 1966-а и брадясва от канонизиране в историята.

Испанците пък са с уникална статистическа серия от 23 поредни години, в рамките на които ликуват в 27 последователни финала и на клубно, и на национално ниво.

„Ла Фурия” поведе в 47-ата минута, когато баскът със звучащо на английски име Нико Уилямс бе точен. Екзотичното крило се възползва от подаване на детето-чудо Ламин Ямал, който навърши 17 години в деня преди мача.

Англия изравни чрез Коул Палмър, който вкара брилянтно с левачката отвъд голямата пеналтерия в 73-ата минута, само 180 секунди след като влезе като резерва.

4 минути преди края обаче друг баск – влезлият току-що Микел Оярсабал, направи 2:1 с кинжална засечка.