0

С елекционерът на Нидерландия Луис Ван Гаал не пропусна да си покаже рогата преди старта на „лалетата“ на световното първенство в Катар. Тимът играе днес първия си мач срещу Сенегал от 18 часа.

Специалистът, пословично известен със чепатия си характер, захапа здраво журналистите на пресконференцията преди двубоя. Той бе раздразнен от въпроса на репортерите, кой ще започне като титулярен вратар на „оранжевите“. 

„Аз зная отговора, а вие не, но нямам намерение да ви го казвам. Никога не обявявам състава си предварително“, категоричен бе специалистът. 

В хода на квалификациите като първи избор под рамката на „лалетата“ се утвърди ветеранът Ремко Пасвер от Аякс, който по ирония на съдбата бе пред прекратяване на кариерата си преди година. Доскоро се считаше, че Пасвер ще запази тази позиция и за Мондиала, но в последно време се появиха индикации, че Ван Гаал е размислил. 

Сега, според последни информации в медиите, той ще заложи на далеч по-младия Джъстин Бийлоу от Фейенорд.

Това, което обаче със сигурност стана ясно е, че една от ключовите фигури в атака за Нидерландия Мемфис Депай със сигурност пропуска днешния мач със Сенегал. Той е с контузия в слабините и се очаква да бъде заместен от Винсент Янсен. 

28-годишният Депай се контузи през септември в двубоя срещу Полша от Лигата на нациите. По-рано през тази седмица нападателят отново тренира със съотборници, но Ван Гаал не иска да рискува с прибързаното му включване в игра. 

„Ще трябва да се оправяме без Мемфис. Да компенсиране отсъствието му е основната ни задача срещу Сенегал. Да не забравяме, че и противникът е без Садио Мане. Първият мач на такъв турнир винаги е най-важният. Той задава фона на цялостното ни представяне по-нататък, обяви Ван Гаал.

И без Мане Сенега не пипа тактиката

Селекционерът на Сенегал Алиу Сисе обяви, че отсъствието на Садио Мане е огромно предизвикателство за шампионите на Африка, но въпреки това няма да прави никакви промени в тактически план.

"Жалко за Садио и отбора. Неговото отсъствие е голямо предизвикателство за мен, защото всеки треньор изгражда състава около най-добрия си играч. Той е вторият най-добър футболист в света и представлява африканския континент, както и Сенегал.

Получих телефонни обаждания от цял свят от хора, които са много тъжни, че няма да гледат Мане. Ще ни липсва, но трябва да се справим и без него. По отношение на играта обаче няма да променяме нищо. Това е въпрос на стил и идентичност", категоричен бе Сисе.