0

М арк Кавендиш от отбора на Астана спечели петия етап от Обиколката на Франция, който е с дължина  177,4 kилометра от Сен Жан дьо Мориен до Сен Вюлба. За 39-годишния британец това е 35-и успех в етап от Тура и вече е едноличен притежател на рекорда по победи, след като до момента поделяше първата позиция в ранглистата с белгийската легенда Еди Меркс, който има 34.

Кавендиш беше решил да се отказва от колоезденето миналата година, но след като отпадна по средата на епичното 3-седмично състезание, реши да се пробва и сега.

Етапът днес, който включваше две изкачвания от 4-та категория, завърши със спринт. Кавендиш показа най-доброто от себе си и с майсторски финал отнесе белгиеца Яспер Филипсен и норвежеца Александър Кристоф, които останаха на 2-о и 3-о място днес. Времето му е 4 часа, 8 минути и 46 секунди, а със същото са както Филипсен и Кристоф, така и следващите 17 състезатели, които се наредиха след тях.

Рекордьорът беше поздравен и прегърнат от няколко от съперниците си малко след пресичане на финалната линия. Кавендиш направи върховен спринт, за да изпревари фаворитите – постижение, което стана още по-забележително, след като той страдаше от заболяване, а днес успя да победи на фона на знойна жега.

Словенецът Тадей Погачар запази жълтата фланелка на лидера в генералното класиране, след като току-що избегна удар в основната група на около 57 км от финала с няколко състезатели точно зад него, ударили се в мантинелата. Времето на Погачар е 23 часа, 15 минути и 24 секунди. На 45 секунди Ремко Евенпул от Белгия, който кара за Куик Степ, а трети е Йонас Вингегор (Дания) на 50 секунди след словенския лидер. Йонас Абрахамсен от Норвегия е начело в класирането при катерачите.