0

Н ай-добрият български баскетболист Александър Везенков получи поредното си признание в Гърция.

Звездата на Олимпиакос бе избран за втори пореден път за най-полезен играч в местното първенство. Тежкото крило печели приза за общо трети път в кариерата си, след като досега имаше и една с Арис през 2015 г. През миналия сезон нашият отново отвя конкуренцията в битката за отличието, което се превръща в историческо за него. По този начин той е петия играч в историята с последователно спечелени MVP награди след Никос Галис, Панайотис Фасулас, Димитрис Диамантидис и Ник Калатес. В гласуването на капитаните и треньорите родният национал е получил 75% от вотовете. Процентът му е още по-голям сред журналистите - 78%. Освен това той е избран и за най-популярния играч в гръцкото първенство.

Американското посолство в София пък поздрави Везенков за трансфера му в Сакраменто Кингс и пожела на 27-годишния национал успех в НБА.

„Браво на Везенков за представянето му в сезона на Евролигата като най-полезен играч и за подписването на договора му със Сакраменто Кингс! Прекрасната България изпраща още един играч в НБА, а ние му желаем успех от София до Сакраменто!”, пише в страницата на посолството във Фейсбук.

Междувременно обещаващият талант на Балкан (Ботевград) Александър Гавалюгов проведе тренировъчен лагер в NBA Global Academy. Той се състоя в столицата на Австралия - Канбера, като селектирани бяха играчите с най-висок потенциал извън САЩ. От Балкан се похвалиха, че от академията са предложили на баскетболиста ни пълна стипендия. През изминалия сезон 17-годишният Гавалюгов на два пъти игра в Младежката Евролига. Направи го на квалификационния турнир в Задар и след това по време на финалите в Каунас - и двата пъти бе част от сборен отбор от най-изявените таланти в Европа.