0

Г ермания имаше сериозни претенции за дузпа в загубения 1/4-финален мач срещу Испания на Евро 2024.

От Бундестима искаха да получат 11-метров наказателен удар за игра с ръка на Марк Кукурея след удар на Джамал Мусиала.

В цялата атака има три аргумента, които могат да се вземат под внимание за това дали е трябвало да се даде 11-метров наказателен удар, или не.

Първо - преди топката да стигне до Джамал Мусиала, тя е подадена към нападателя Никлас Фюлкруг, който е рамо до рамо с Начо, а в ситуацията е много спорно има ли засада, или не.

Второ - дори да не бъде отсъдена засада на Фюлкруг, при овладяването на топката от страна на нападателя със сигурност се създава дискусия дали той поематопката с ръка, или не.

Трето - дори тези две ситуации да бъдат подминати и всичко да е редовно преди играта с ръка на Кукурея, тя също е възможно да не е достатъчна причина да бъде отсъдена дузпа за германците заради нареждане от УЕФА, за което говори анализаторът на ESPN Дейл Джонсън.

"В брифинга преди началото на турнира УЕФА даде ясни указания на съдиите кога да се отсъждат дузпи за игра с ръка, като обясни защо не трябва са се дава дузпа в ситуации като тази с Марк Кукурея. Когато ръката е близо до тялото и сочи надолу/вертикално, и се намира зад тялото, това не е дузпа", сподели Джонсън относно ситуацията.

Излгежда, че главният съдия Антъни Тейлър се е оповал точно на този аргумент, защото за да се изяснят двете ситуации с Фюлкруг, то щеше да е нужна намесата на ВАР, до която обаче изобщо не се стигна.