0

В ратарят на Иран Алиреза Беиранванд е достоен за лента на Холивуд. Историята разкрива, че той е помагал на семейството си като малък и е работил като пастир, мияч на коли, разносвач на пици, чистач на улици. По едно време дори е бил бездомник в Техеран, докато е търсил начини как да пробие във футбола.

Като дете той е играл много на една типична иранска игра, която се казва дал паран, при която целта е да се хвърлят камъни възможно най-далеч. Тази игра се оказва много важна за него във футболната му кариера.

Сега Алиреза е на 30 години и е в „Рекордите на Гинес“ за най-далечно хвърлена топка. Постижението е регистрирано през октомври 2016 година на стадион „Азади“ в Техеран по време на световната квалификация срещу Южна Корея. Измерената дистанция е 61 метра.

Сега този прийом на вратаря може да се окаже и страховито оръжие срещу Англия и играчите на Гарет Саутгейт трябва да внимават. Да, не изглежда особено красиво, но пък върши работа, защото прави прехода от защита в атака буквално за едно намигане на окото.

Нещо подобно преди години правеше Петер Шмайхел в Манчестър Юнайтед и аз много добре знам колко опасни са тези метнати топки.

Гарет Саутгейт иска от играчите си да пресират високо, да държат и разиграват топката, халфбековете трябва да атакуват постоянно и да центрират топката в наказателното поле. Какво ще стане, ако Беираванд улови едно от тези центрирания и веднага хвърли топката напред, а Иран прати достатъчно бързи играчи в атака.

Трябва да се има предвид, че Иран е много солиден в дефанзивната част от играта и в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. През септември персите изиграха две контроли – спечелиха с 1:0 срещу Уругвай и направиха 1:1 срещу Сенегал. На Мондиал 2018 те победиха Мароко с 1:0, загубиха от Испания с 0:1 и завършиха 1:1 с Португалия, като в този мач Беиранванд спаси дузпа на Роналдо. Това е и върхът досега в кариерата на стража.

В началото на годината в Иран се появи дори филма „Бейро“, който разказва живота му от дете и пътят му до върха.

Автор: Крис Сътън, „Дейли Мейл“