0

В реме е! Финалът на UEFA EURO 2024 между Испания и Англия е тази вечер на "Олимпиащадион" в Берлин! Сблъсъкът стартира в 22:00 часа и ще може да го наблюдавате в пряко предаване по NOVA, DIEMA SPORT 3, както и НА ЖИВО С КАРТИНА на сайта Gong.bg.

Испанците пропуснаха два европейски финала, след като спечелиха два поредни през 2008-а и 2012-а година, а сега ще атакуват рекордна четвърта титла на Европа, която ще ги изстреля на върха в тази класация.

Англичаните пък се провалиха преди три години във финала у дома, на „Уембли“! Сега те ще се опитат да развалят проклятието и да върнат трофея „у дома“, както гласи популярният рефрен.

Испания премина през всички фаворити, като надви в групата Италия и Хърватия. На четвъртфинала се справи с домакина Германия, а на полуфиналите преодоляна бе Франция. В същото време противниците на Англия бяха на теория по-леки, като в елиминациите бяха отстранени Словакия, Швейцария и Нидерландия. Във всяка една от срещите отборът имаше късмета да отбележи късен решаващ гол.

Испанците ще разчитат много на своите млади звезди по крилата Нико Уилямс и голямата сензация Ламин Ямал, който едва вчера навърши 17 години. В центъра на терена пък ще дирижира играта магьосникът Родри, а в последните мачове Дани Олмо се превърна в големия жокер за отбора. Всички те пък ще бъдат предвождани от своя капитан Алваро Мората. В състава на Англия класата и талантът, поне на хартия са много, като само имената на хора като Джуд Белингам, Букайо Сака и капитанът Хари Кейн трябва да всяват страх у съперниците. Те, обаче, трябва да го покажат на терена и сега е най-точният момент да го направят.

Именно Олмо и Кейн пък мога да спечелят "Златната обувка" на турнира, след като имат три попадения до момента. Фабиан Руис и Джуд Белингам пък са с два гола и следват своите съотборници в тази класация преди финала.

За пръв път двата отбора ще спорят помежду си за трофей, като Англия е крайният победител от единствените два мача на Европейско първенство (1980-а година с 2:1 в груповата фаза и през 1996-а година на ¼-финалите след дузпи). През 2018-а година противниците си разменят по една резултатна победа като гост в турнира Лига на нациите, като това са последните два мача от съперничеството.

Главен съдия: Франсоа Летексие, Франция

Стадион: „Олимпиащадион“, Берлин, Германия

Вероятни състави на двата отбора:

ИСПАНИЯ (4-2-3-1): Унай Симон – Даниел Карвахал, Робин Льо Норманд, Аймерик Лапорт, Марк Кукурея – Родри, Фабиан Руис – Ламин Ямал, Дани Олмо, Нико Уилямс – Алваро Мората

Селекционер: Луис де ла Фуенте

АНГРИЯ (3-4-2-1): Джордан Пикфорд – Марк Гехи, Джон Стоунс, Кайл Уокър – Люк Шоу, Деклан Райс, Коби Мейно, Букайо Сака – Джуд Белингам, Фил Фодън – Хари Кейн

Селекционер: Гарет Саутгейт

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX