0

Б разилия е големият фаворит за спечелване на титлата на Мондиал 2022 в Катар.

Проучване на „Телеграф“ сред най-големите световни къщи за онлайн залагания обаче показва, че те често бъркат в предвижданията си кой ще е шампион. Естествено това не означава, че те са на загуба. За последните четири световни първенства само един от избраниците на букмейкърите е триумфирал с трофея.

История

Вероятността Бразилия да спечели се определяше като най-голяма и на последните два мондиала. В Русия шансовете на „селесао“ и действащия тогава шампион Германия се оценяваха по равно, но в крайна сметка със златните медали се окичи тимът на Франция, който преди турнира беше поставен като трети най-вероятен първенец.

Четири години по-рано пък бразилците бяха сочени като сигурен победител на домакинското си първенство, но в крайна сметка бяха разбити с 1:7 от Бундестима на полуфинала, а след това немците ликуваха с купата.

Последният път, когато фаворитът на букмейкърите стана шампион, бе през 2010-а в ЮАР. Тогава действащият европейски първенец Испания стигна да първата си световна титла. На Мондиал 2006 пък везните бяха наклонени към световния шампион Бразилия, следван плътно от домакина Германия. В крайна сметка обаче спечели Италия, чийто отбор никой не слагаше в сметките.

Коефициенти

До снощния първи мач в Катар на Неймар и компания срещу Сърбия, онлайн къщите за футболни залагания вкупом отдаваха предпочитанията си за „селесао“. Коефициентите за това, че Бразилия ще се завърне на световния връх след 20-годишно прекъсване, триумфирайки с шеста титла, варираха между 4.00 и 4.50 в различните компании. Селекционерът Тите на практика разполага с по двама равностойни играчи на всеки пост, но големият въпрос е дали ще успее да направи от добрите футболисти отбор. В хода на шампионата букмейкърите правят промени и ще бъде интересно дали след двубоя със Сърбия Бразилия ще остане фаворит №1. За пример може да се вземе Аржентина. Лео Меси и компания стартираха като втори най-вероятен шампион със ставка от около 6.5. След сензационната загуба от Саудитска Арабия двукратните световни първенци се сринаха на пето място с коефициенти между 8.50 и 9.50. Аржентинците бяха изпреварени от Англия, Франция и Испания, шансовете, на които са приблизително еднакви – 7.50, да спечелят титлата. За любителите на високите коефициенти със сигурност приемлива би изглеждала възможността да заложат на Нидерландия (13.00), Португалия (15.00) и силния състав на Белгия (23.00), който бе много близо до финала на Мондиал 2018, където завърши на трето място. След изненадващото поражение от Япония Германия вече също е сред отборите, които изглежда по-малко да триумфират в Катар. Ставката за Бундестима се вдигна до 26.00, което е крайно апетитен залог, макар в момента въобще да не е сигурно, че футболистите на Ханзи Флик ще стигнат дори до фазата на елиминациите.

Предвиждат финал между селесао и Белгия

Бразилия ще е новият световен шампион, показват изчисленията на Оксфордския университет.

Математически модел, разработен от Джошуа Бул, прогнозира финал между „селесао“ и Белгия. Преди това тимът на Тите ще има доста тежък път до двубоя за титлата, като последователно ще отстрани Уругвай, Испания и Аржентина на полуфинала. Белгия пък на свой ред ще се справи с Германия, Португалия и Франция. Моделът показва, че тимът на Тите има 61.3% шанс в евентуален финал срещу Белгия. Британският математик прави още интересни прогнози за Световното.

- Белгия ще достигне финал на Световно за пръв път в историята си;

- Неймар и компания ще надделеят в изравнен полуфинал срещу Аржентина;

- Англия ще загуби 1/4-финала срещу Франция;

- Германия отново ще има разочароващо представяне и ще бъде елиминиран от Белгия още на 1/8-финал;

- Нито Меси, нито Роналдо ще успеят да триумфират с титлата на вероятно последното им Световно;

Драконът Лили жънеуспехи в прогнозите

Брадатият дракон Лили в Природонаучния музей продължава да познава всяка една среща от Световното първенство в Катар. Очарователното влечуго от вида Агама отгатна как ще завършат и мачовете Мексико – Полша (0:0) и Испания - Коста Рика (7:0). На видео от музея се вижда как за срещата между „ацтеките“ и „дружина полска“ гущерът се колебае близо 5 минути. След това отива и неохотно захапва средния червей, който означава равен резултат. При двубоя на испанците малкият пророк без колебание показва, че европейците побеждават. Брадатият дракон Лили живее в пловдивския Природонаучен музей от 3 години, съобщава „Марица“. Не е купуван, а е подарен от дарител на музея. Вероятният му произход са пустините на Австралия. Лили яде специални гранули, щурци и червеи морино. Обича и изисканата кухня, затова често й предлагат салата „Айсберг” и пресни марули. Този вид влечуги са много общителни и любопитни.

Традицията животинки да предвиждат мачовете от световните първенства започна през 2010-а, когато октоподът Паул от аквариума в Оберхаузен направи фурор с прогнозите. Мекотелото прогнозира правилно всички мачове на Германия на мондиала, включително и загубата от Испания на полуфиналите, а след това посочи иберийците за шампион.