0

К лубове по водна топка от София и страната планират протест, ако не бъдат взети мерки за решаване на проблемите, възникнали между ръководството на федерацията и част от отборите, практикуващи този спорт у нас.

"Подготвяме писмо до министъра на спорта и ако отново не ни обърнат внимание, сме готови за протест с участието на родители и деца пред министерство на спорта, насочен срещу ръководството на федерацията", заяви главният треньор на ЦСКА Йордан Велинов на пресконференция.

Клубовете, сред които „червените”, Локомотив Никола Нанов, Нептун, Ботев 2000, обвиниха федерацията в лицето на председателя Дарий Дановски и изпълнителния директор Любослав Бонев в еднолично управление, неспазване на устава, липса на диалог.

Напрежението ескалира в свикване на извънредно Общо събрание на 31 юли, на което с 11:8 гласа за председател бе избран Николай Атанасов, но решенията не влязоха в сила заради искова молба в съда от клуб по водна топка Левски.

"Левски подаде искова  молба за отмяна на решенията и те не могат да влязат в сила до приключване на съдебния спор, който може да продължи до 2 години. Последва подобна жалба и от Черно море и съдът за втори път спря вписването в търговския регистър на новото ръководство", обясни адвокат Николай Налбантов.

"Това е прецедент във водната топка у нас. Никой досега не е блокирал решения на Общото събрание. И ние питаме: къде е достойнството, къде е честта на тези хора. Проблемите тръгнаха от липсата на диалог. Промениха формата на първенството, играем на разменено гостуване, разходите се увеличиха. Хората от федерацията взимат еднолично решенията, нас, клубовете все едно ни няма. Наскоро приключи Европейското първенство в Бургас, което премина страхотно, благодарение на общината в Бургас. До момента нямаме отговор на питанията за финансов отчет за Европейското първенство. Бюджетът не е малък, а ние сме в затъмнение за какво се изразходват средствата", каза още Йордан Велинов.

Председателят на клуб Локомотив Никола Нанов - Васил Нанов, заяви, че лично той е предложил Дарий Дановски за председател, но сега настоява за неговото оттегляне.

"Аз предложих Дановски, идеите му бяха превъзходни, но след това аз бях първият, който се обърна срещу него, защото започна да управлява еднолично. От 40 години такова чудо не е било в българската водна топка. Нашият спорт е аматьорски, а започнаха да налагат глоби по 500 лева за червен картон. Федерацията остави клубовете без финансиране, макар че има определени около 350 000 лева за всички клубове от министерството, но федерацията трябва да изпрати заявление до министерството, за да бъдат отпуснати средствата. Освен това в София има остра нужда от басейн за водна топка. Софийските клубове сме изпратили писмо до кмета Терзиев, който прие радушно идеята и тя мина на първата комисия, но оттогава няма развитие", поясни Васил Нанов.

Едно от обвиненията във връзка с настоящото управление е към изпълнителния директор Любослав Бонев, тъй като прекарва по-голямата част от времето си в Испания.

"Любо Бонев живее в Испания и оттам ръководи водната топка, а той трябва да върши оперативната работа, да контактува с ММС и клубовете.  Контролния съвет към БФВТ все едно не съществува за Дановски.  Той изпълнява и функцията главен треньор. Треньорската комисия е само на книга. Решенията се вземат еднолично от Дановски и Бонев. Бонев само казва "така е в Испания", но тук е България. Тях ги интересуват националните отбори, другите не съществуват, уставът не ги интересува. Аз бях един от защитниците на Дановски. Има еднолично управление", каза Кирил Божков от Контролния съвет към федерацията.
Делегатът Крум Плакунов говори за проблемите със съдийството след променения формат на първенството мачовете да се играят на разменено гостуване.

"Ние нямаме достатъчно подготвени кадри, които да поемат ръководенето на мачовете. Стигна се до парадокс 15-годишен да бъде съдия на мач на 17-годишни, а сами може да си представите какъв авторитет може да има пред по-големи от него. По този начин се създават конфликти. Извикаха съдии от Сърбия, Румъния, но разходите за чуждестранни съдии са много по-големи. Това ръководство беше избрано с голямо доверие, но то не го оправда. Ако имаш различно мнение, ставаш враг на ръководството", каза Плакунов.

Митко Начев от клуб Ботев 2000 (Враца) добави, че скандалите отблъскват децата от водната топка.

"Ситуацията ескалира и се отразява върху цялата водната топка и най-вече – на детско-юношеските школи, на които този спорт се крепи", отсече Начев.
На пресконференцията присъства и президентът на клуб Нептун - Неделчо Гаврилов, който обвини федерацията в липса на прозрачност.

"Федерацията се управлява като еднолична фирма. Няма никакъв отчет. Не казваме, че се отклоняват средства, но искаме отчетност. Това са публични средства.  А с идването си обещаха прозрачност", изтъкна Гаврилов.

Софийските клубове няма къде да тренират от следващия месец, тъй като договорът с Национална спортна база за басейна на "Дианабад" е прекратен.

Новоизбраният председател Николай Атанасов, който не е встъпил в длъжност заради съдебните процедури, се надява разумът да надделее и скандалите да бъдат потушени.

"Вярвам че разумът ще надделее и клубовете ще оттеглят жалбите и тази федерация ще се управлява правилно", завърши Атанасов.