0

Р усенският спортист Теодор Цветков подобри рекорда за плуване с една ръка на 10 километра. Постижението му бе направено в неделя на езерото в лесопарка „Липник“ край Русе. 28-годишният мъж преплува разстоянието само с една ръка за 4 часа, 19 минути и 31 секунди. Така Цветков подобри собствения си рекорд. Цветков плува само с една ръка, а другата остава привързана към тялото му.

Трети

През 2018 г. той стана носител на рекордите на Гинес, като измина 10-те километра за 5 часа, 13 минути и 49 секунди, но постижението му бе подобрено след това от друг спортист. Със записа, който бе заснет по време на събитието, Теодор ще кандидатства за поставянето на нов рекорд в Книгата на Гинес, който за него ще бъде третият. Миналата година младият спортист плува без прекъсване в продължение на 71 часа. "Може би никога няма да отида на олимпиада. Може би никога няма да взема медал. Но!!! Казвам "може би", но! ... Миналата година, когато плувах 71 часа... Човек с медал от олимпиадата не успя да плува 71 часа, така че... Нека да покажем какви сме българите! Благодаря ви!", написа той във Фейсбук.

Помощ

Инициативата му бе благотворителна и е в полза на децата с онкохематологични заболявания и на сдружение, което им помага. Целта на Теодор е да привлече вниманието на обществото към нуждите на тези деца. По време на събитието имаше поставена урна, в която се събраха над 2600 лева. Парите ще бъдат преведени по сметката на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. „Това е сдружение, което помага на родители на деца с онкохематологични заболявания да се справят с лечението и поддържащата терапия. Към това сдружение има и център за възстановяване. Децата, минали през такива заболявания, и техните близки напълно безвъзмездно могат периодично да идват”, обясни доброволецът Евгений Георгиев.