0

С ериозни са опасенията за отменяне на неделното Гран при на Саудитска Арабия в Джеда след нова атака и експлозии на по-малко от 20 км от трасето за Формула 1, съобщи „Сън“.

Нападението е осъществено броени дни след атаката над петролно депо от бунтовниците хутси от съседен Йемен, срещу които Саудитска Арабия води бойни действия начело на коалиция.

Проведоха се спешни срещи между шефовете на Ф1, отборите и пилотите, обсъдено бе евентуалното отменяне на второто Гран при за сезона. В първата от срещите Стефано Доменикали, главен изпълнителен директор на Формула 1, каза, че саудитските власти гарантирали безопасността на всички. Доменикали призна, че има пилоти, които искат да се приберат вкъщи възможно най-скоро. В 21 ч. българско време на нова среща на която F1 беше гарантирано, че всичко било под контрол и самата организация реши да продължи състезанието. 

След 45-минутна късна среща главният изпълнителен директор на Формулата обяви, че „F1 се доверява на местните власти и гаранциите, които ни предлагат за безопасността на всички свои членове“. 

Накрая изглежда, че са убедили екипите и пилотите, че противоракетният отбранителен щит, който саудитците имат срещу атаките от Йемен, работи и че няма да позволи нищо да се случи до неделя. Въпросът, който всички си задават, е каква е изобщо необходимостта от поемане на рискове в страни, които са във въоръжен конфликт със съседни територии.

"Състезанието продължава и ние сме напълно спокойни. Отборите гласуваха единодушно "за", както и пилотите", коментира Доменикали след втората среща между отбори и пилоти

След изявленията му обаче се разбра, че пилотите все още са заедно, сами, и че не са казали последната си дума. Възможен е всякакъв развой.

Това вече се случи в Дакар 2022 в Саудитска Арабия - експлозия след поставено взривно устройство, което беше на път да сложи край на живота на няколко участници в рейда.

Домакините плащат много пари - във Ф1, Дакар, отскоро и във футбола чрез покупката на Нюкасъл, за да опитат чрез спорта да изчистят незавидния си имидж на страна, която не спазва универсалните човешки права. Този месец, например, в един ден бяха екзекутирани 81 души в кралството, което води от години война с масирани бомбардировски в съседен Йемен срещу подкрепяните от Иран бунтовници хутси.

По време на по-ранната тренировка световният шампион Макс Верстапен, без да знае за ракетния удар на по-малко от 20 км от пистата, попита по радиото на Ред Бул дали колата му гори. Паникьосаният Верстапен запита дали има проблем с неговия Red Bull, след като подуши дим: "Мога да подуша изгоряло.. моята кола ли е?" На което Red Bull обявиха, че миризмата и димът не се дължат на неизправност в колата им.

В небето близо до пистата можеше да се види черен дим, като видеоклипове в социалните медии показват, че близкото съоръжение на корпорацията "Арамко", спонсор на местното Гран при и на отбора на "Астън Мартин", е обхванато от огромни пламъци.

В резултат на експлозията полетите от Джеда дори бяха пренасочени през деня.

Според World News IL експлозията се дължи на атака на бунтовници. Те туитираха: „Преди няколко минути хутси атакуваха Джеда и удариха петролните съоръжения на Aramco в Джеда, Западна Саудитска Арабия. Чула се силна експлозия и избухнал пожар.

Arab News съобщи, че противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия била унищожила седем дрона и ракета, изстреляна от хутсите.

Иначе на пистата пилотът на Ферари Шарл Льоклер беше най-бърз в първата свободна тренировка преди старта за Гран При на Саудитска Арабия днес. Пет дни след победата си в Бахрейн, състезателят от Монако даде време 1 минута, 30.772 секунди на трасето от 6.174 километра по улиците на Джеда. Втори след него се нареди световният шампион Макс Верстапен, който изостана на 0.116 секунди. Трети е Валтери Ботас от отбора на Алфа Ромео, който изпревари второто Ферари с Карлос Сайнс. Докато седемкратният световен шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с Мерцедес е на повече от 1.5 секунди на 9-ото място днес.

Шарл Льоклер беше най-бърз и във втората свободна тренировка преди неделния старт за Гран При на Саудитска Арабия във Формула 1. Пилотът от Монако, който кара за отбора на Ферари, завърши с време 1 минута, 30.074 секунди.Тренировката не мина никак гладко, като Льоклер се удари в стената от вътрешната страна на четвърти завой малко след средата ѝ. Този удар счупи предното ляво окачване на неговия болид, което ограничи представянето му.

Стартът на втората тренировка беше забавен с 15-20 минути след ракетната атака от Йемен. Втори и сега се оказа световният шампион Макс Верстапен от отбора на Ред Бул, който даде време с 0.14 секунди по-слабо от това на пилота от Монако или 1:30.214 секунди.

Трети се нареди Карлос Сайнс-младши от отбора на Ферари с време 1:30.320, а след него топ 6 допълниха Серхио Перес (Ред Бул) и двата болида на Мерцедес в лицето на Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

Квалификацията е утре.