0

3 световни рекорда бяха регистрирани в последния ден на олимпийския плувен турнир в „Дефанс Арена” в Париж.

Американецът Боби Финк стана шампион на 1500 метра свободен стил с ново върхово постижение. 24-годишният ас от Тампа защити златото си от Токио с време 14:30,67 минути и подобри рекорда на китаеца Сун Ян от 14:31,02, поставен в Лондон преди 12 години.

Боби Финк има 3 олимпийски титли, като освен двете на 1500 метра от Токио и Париж, държи и тази на 800 метра свободен стил пак отпреди 4 години.

Любопитно е, че златото му на 1500 метра е първото и единствено за САЩ в мъжкото плуване на игрите във френската столица.

Американки са новите олимпийски шампионки в плуването на 4 по 100 метра съчетано при жените, като поставиха и нов световен рекорд с резултата си - 3:49,63 минути.
Топпостижението в това отборно плуване не беше подобрявано от 5 години насам. Американките детронираха австралийките, които триумфираха със златото в Токио.

Тимът на САЩ доминираше от самото начало, като в първата дисциплина – гръб, Регън Смит поведе пред представителката на Канада Кайли МакКиоун. След нея Лили Кинг увеличи аванса на тима, а с третата – Гретчен Уолш, която преди 8 дни постави нов олимпийски рекорд на 100 метра бътерфлай, те вече влязоха в зоната на световния рекорд. Самата Уолш, която поддържа перфектен външен вид и сега бе променила цвета на маникюра и педикюра си от тюркоазено синьо в предизвикателно коралово розово, увеличи преднината в края на третия пост на малко под 0,3 секунди пред канадката Маргарет Макнийл. Тори Хъск в последната дистанция оформи триумфа на американките, които бяха 2-ри на предишните игри в тази дисциплина.

Щатите обаче претърпяха поражение в щафетата на 4 по 100 метра съчетано за мъже, където Китай сложи край на хегемонията им, оставяйки ги втори.

Цзяюй Сюй, Хайян Цин, Цзяцзюн Сун, Пан Чжанлъ спечелиха златото с време 3:27,46 минути. Китай се движеше втори след трети пост, но на последния Пан Чжанлъ донесе титлата на азиатците с поредното си фамозно представяне на 100 свободен стил, като подобри собствения си рекорд с 45,92 секунди. Само преди дни той се окичи със слава във финала на същата дисциплина, чупейки най-добрия резултат на планетата с 46,40 секунди.

Квартетът на САЩ, олимпийски шампион от Токио и световен рекордьор, нямаше загуба в тази щафета от 64 години на олимпийски игри.