0

Д ве години и половина след като участваха на зимните игри в Пекин, 16 състезатели по фигурно пързаляне (9 американски и 7 японски) се качиха на подиума в Париж, за да получат златните и сребърните си медали, слагайки край на допинг сагата с рускинята Камила Валиева.

На фона на Айфеловата кула янките най-накрая ликуваха като шампиони – нещо, което не се случи под 5-те кръга в китайската столица през 2022-ра, когато стана ясно, че 15-годишната тогава казанка - любимка на Владимир Путин, е дала положителна допинг проба за отборния триумф на леда на бившия СССР.

Валиева бе уличена в използването на триметазидин, забранено лекарство, което предотвратява стенокардия, по време на руския национален шампионат през декември 2021 г. в навечерието на зимните игри в Пекин. Нейният екип каза, че положителният тест може да се дължи на объркване с медикамента за сърце на дядо й.

Резултатът от положителната допинг проба стана известен само ден след като тя помогна на Русия да спечели златото в отборното състезание в Пекин. МОК реши да не се дават медали, докато случаят на Валиева не бъде решен.

Най-висшият съд в спорта в Лозана (Швейц) през януари я призна за виновна за извършване на нарушение на антидопинговите правила, отнемайки златото на Русия.
Валиева, първата жена, направила четворен скок на олимпийските игри – точно на отборното състезание в Пекин - получи разрешение да се състезава на сингъл въпреки новината за положителния тест. Тя беше фаворит за спечелването на олимпийската титла, но пропусна индивидуален медал, след като падна на четвърто място с изпълнена с грешки волна програма.

Церемонията по раздаването на призовете на фигуристите на САЩ и Япония се проведе в Шампионския парк в Париж, място, разположено в градините Трокадеро, с лице към Айфеловата кула, където спортистите могат да празнуват своите постижения на сцената с фенове.