0

М ъжкият баскетболен отбор на САЩ спечели 5-а поредна и рекордна общо 17-а титла от олимпиада. В повторение на финала от игрите в Токио звездният американски състав се наложи над домакините от Франция с 98:87 (20:15, 29:24, 23:25, 26:21) в препълнената зала „Берси“.

В герой за селекцията на Стив Кър се превърна идолът на Голдън Стейт Уориърс Стеф Къри, който довърши домакините с 4 поредни тройки в рамките на около 2 минути в края на последната четвърт. По този начин 36-годишният гард продължи наказателната си акция от полуфинала със Сърбия, когато реализира феноменалните 36 точки, за да поведе отбора си към обрат от 14-точков пасив. През по-голямата част от турнира Къри бе критикуван, че не поема достатъчно голяма отговорност в нападението на САЩ, но сега той затвори устите на критиците и имаше основна роля за триумфа. Това бе първо участие на Къри на олимпийски игри, като златният медал е с по-особено и специално значение за него. В крайна сметка той завърши с 24 точки при 8/12 стрелба от тройката, с една по-малко от мача със сърбите (9/14).

Извън актива на Стеф Къри, Кевин Дюрант, който спечели четвъртия си златен олимпийски медал, и Девин Букър допринесоха за успеха с по 15 точки. Дюрант добави 4 борби и 4 асистенции, а Букър – 6 борби и 3 асистенции. 39-годишният ЛеБрон Джеймс се включи с „дабъл-дабъл“ от 14 точки и 10 асистенции, а овладя и 6 борби. Той бе избран за най-полезен играч на турнира.

Франция остана със среброто и за общо четвърти път в историята си завърши на второ място под 5-те кръга, като и в четирите случая губи именно от американците във финалния двубой.