0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Боксьорът Хавиер Ибанес донесе още един бронзов медал за България от игрите на ХХХІІІ олимпиада в Париж. На полуфинала роденият в Куба боксьор загуби с 1:4 от Мунарбек Сейтбек Уулу (Киргизтан) и остава трети.

Мачът обаче бе много оспорван и резултът не го показва. Първите два рунда Ибанес игра силно, но въпреки това имаше изоставане в една от съдийските карти, а останалите четирима рефери даваха равен резултат. Така всичко трябваше да се реши в последната третина, в която Сейтбек Уулу отново получи минимално предимство, но това беше достатъчно за успеха.

На финала на 10 август киргизът ще се изправи срещу водача в схемата и шампион от Азиатските игри Абдумалик Халоков (Узбекистан).

Медалът на Ибанес е първи за мъжкия ни бокс от този на Тервел Пулев от Игрите в Лондон 2012. В Париж пък това ни е пети медал. Новиков взе златото в класическата борба, Магомед Рамазанов играе утре финал в свободната борба, Кимия Ализаде (таекуондо) и Божидар Андреев (щанги) пък са бронзови медалисти. 

Хавиер Ибанес пък прибави бронз от истинска олимпиада, след като имаше титла, но на младежки игри 2014 и за първата си родина Куба.