0

Б ългарка вкара четири гола за победата на националния отбор, но не на „лъвиците“, които са далеч от олимпийски игри, а на втората си родина Словения.

27-годишната плевенчанка с нигерийски корени Елизабет Оморегие се разписа на 4 пъти във вратата на Република Корея за успеха с 30:23 (14:12) в мач от втория кръг в група "А" на олимпийския турнир по хандбал за жени в Париж.

За словенките това е първи успех при дебютното им участие на олимпиада, като той дойде след много силна серия в края на първото и началото на второто полувреме. В първия си мач на турнира те загубиха от европейските вицешампионки от Дания с 19:27 (11:14) с две попадения на българката. 

Елизабет Оморегие е родена на 29 декември 1996 г. в Атина, но семейството й се мести в Плевен, когато тя започва училище. Баща й Тайво Оморегие е нигериец, а майка й Наталия Асенова е българка, бивша хандбална вратарка. Има две сестри - Мери и Рейчъл, и брат Емануел.

Лиза тренира хандбал от втори клас като е в основата на всички успехи на българските национални отбори за девойки в различните възрасти. 

Едва на 18 г. тя остава да се грижи сама за по-малката си сестра и брат си, тъй като родителите й работят в чужбина. През 2014 г. неразбирателство с тогавашния й клуб ХК Шугар води до изхвърлянето на децата от общинския апартамент, който ползвали срещу 100 лв. наем. При това малко, след като Лиза е обявена за MVP и най-добър плеймейкър в европейското издание на „Челъндж трофи” в Лариса (Гърция), където извежда българския тим до първото място.

През 2017 г. Елизабет Оморегие придобива словенско гражданство и става част от националния отбор на страната, след като преди това започва да защитава цветовете на местния клуб Крим Меркатор, с който жъне успехи и в Шампионската лига по хандбал.
Тя представя Словения на две европейски първенства за жени – през 2020 и 2022 г., а сега прави дебют на олимпийски игри.