0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Украинката Ярослава Магучих, която преди месец в Париж свали легендарния рекорд от 209 сантиметра на настоящата шефка на БОК Стефка Костадинова, подобрявайки го с 1 сантиметър, взе и първата си олимпийска титла във високия скок, триумфирайки отново във френската столица с далеч по-скромния резултат от точно 2 метра.

22-годишната дългокрака блондинка от Днипро спечели златото и с малко шанс. Тя премина 2-та метра от първия опит, докато австралийката Никола Олислегърс също скочи толкова, но от третия.

След като вече си беше осигурила първото място Магучих, която в Токио 2020/2021 бе трета, се пробва и на 202 и 204 см, но без успех.

Бронзовия медал си поделиха сънародничката й Ирина Герашченко и автстралийката Елинор Патерсън, които завършиха с по 195 см и равни показатели.

Олимпийската титла беше и последната, която липсваше във визитката на Магучих, тъй като тя е световна шампионка, също така има планетарно злато на закрито, два пъти е победителка в Диамантената лига и толкова е и №1 на европейски в зала и на открито.