0

К атегоричният победител в 111-ото издание на най-епичното състезание в колоезденето – „Тур дьо Франс” –Тадей Погачар, няма да участва на олимпиадата в Париж.

25-годишният словенец спечели 3-та Обиколка на Франция без да даде никакъв шанс на конкурецията. Така Асът на тима на ОАЕ стана първият от 26 години насам, който в един сезон триумфира в Тура и "Джиро д'Италия" след покойния Марко Пантани през 1998-а година. В историята едва 8 колоездачи са правили това - отново само легенди: Фаусто Копи (Ит, 1949 и1952), Жак Анкетил (Фр, 1964), Еди Меркс (Бел, 1970, 1972 и 1974), Бернар Ино (Фр, 1982 и 1985), Стивън Роуч (Ирл, 1987), Мигел Индураин (Исп, 1992 и 1993) и Пантани (1998).

„Причината Погачар да не е селектиран за Париж е преумора”, се казва в официалното съобщение на Олимпийския комитет на Словения.

Мястото му в колоездачната формация на страната му за стартовете на 33-ите летни игри във Франция ще бъде заето от съотборника му и на професионално ниво Домен Новак, влизащ в отбора и вместо Примож Роглич, който явно няма да защитава титлата си в индивидуалното бягане по часовник от Токио, тъй като се възстановява от катастрофа.  
Погачар, който няма да върти и на Обиколката на Испания това лято и така ще пропусне възможността да стане първият с уникален требъл в един сезон – победи на Джирото, Тура и Вуелтата, се надява да бъде в топформа за планираното за септември световно в Швейцария.

В същото време британецът Марк Кавендиш оповести, че е карал за последен път в колоездачната обиколка на Франция. Той подобри вечния рекорд по етапни победи, след като в петия спечели за 35-и път и задмина постижението на Еди Меркс.

"Време е да го направя. Записах 15 Тура и пазя страхотни спомени от тази надпревара. Бях мечтал за подобно нещо. Тук постигнах най-големите си успехи", каза 39-годишната суперзвезда.

Кавендиш обяви оттеглянето си от колоезденето през миналата година, но промени решението си след тежката си катастрофа на Тура. Той искаше да прекрати кариерата след успешен финиш.

"Обичам да карам колело и съм късметлия, че това бе и моя професия. Получих възможност да се състезавам още една година и нямаше как да пропусна най-красивото спортно събитие на планетата. Стигнах до финала, което бе и целта ми, така че всичко си струваше", добави той.