0

Европейският шампион на 200 метра бруст Любомир Епитропов се класира за полуфиналите в дисциплината на олимпийските игри в Париж. Българинът завърши трети в своята серия с 2:10.59 минути и намери място сред най-добрите 16 на втори пореден форум под петте преплетени кръга. Епитропов направи атака във финалната дължина и успя да излезе по-напред. Той беше полуфиналист и в първото си участие на олимпийски игри в Токио. Неговата серия беше спечелена от японеца Ю Ханагурума с 2:10.35 мин.

С резултата си от днес българският състезател се класира за полуфиналите с 13-о постижение. Националният рекорд на България е 2:09.45 мин именно на Епитропов от финала на европейското първенство в Белград по-рано през годината, когато спечели златния медал. Полуфиналите са тази вечер в 22:59 часа българско време.

"Не съм гледал още разбивките на самото плуване, но го усетих добре. Мисля, че добре разпределих силите си, коментира той пред българските журналисти в Париж. - Надявам се вечерта да съм малко по-напред на първите сто метра и това ще ми донесе по-бързо обръщане на вторите сто. Така че се надявам да мога да бъда поне конкурентен за влизане във финал. Мисля, че и друг път съм имал сутрешно плуване около 2:10. Като цяло съм доволен от това как се разви плуването. И отново казвам, всичко насочвам към вечерното плуване. Трябва да се възстановя по най-добрия начин“, коментира Епитропов.

25-годишният българин ще плува в първи коридор на втората полуфинална серия тази вечер малко след 23:00 часа българско време. 

"Не мога да кажа дали ще успея да подобря личния си рекорд довечера. Ще се опитам, но не знам какво ще стане. Фокусирам се изцяло върху това да събера максимално много сили за вечерта. Надявам се това да ми позволи да се доближа до най-доброто си време, което пък ще ми даде шанс да се боря за финал. Не мога да кажа колко резерви имам. Вечерното плуване ми дава надежди за по-силно постижение“, заяви Епитропов.

Той завърши 15-и в дисциплината на предишната олимпиада в Токио 2020 и 11-и на последното световно първенство в Доха 2024.