0

П редставител на домакините и американка са новите олимпийски шампиони по сърф.

Състезанията в атрактивния спорт, който дебютира под 5-те кръга на игрите в Токио 2020/2021, се проведоха край бреговете на Таити. Най-големият остров във Френска Полинезия отстои от Париж 15 705 км.   

Роденият именно на остров Таити французин Каули Васт ликува със златото, надделявайки във финала над австралиеца Джак Робинсън, като събира общо 17,67 точки след 9,50 на първа вълна и 8,17 на втора. Съперникът му остана само със 7,83 на първа вълна, след като не успя да вземе точки на втора, тъй Тихият океан му изигра номер и поутихна.

„Да се състезаваш срещу Джак е нещо страшно, защото той може да направи голям резултат, трябват му само две секунди. Така че беше страшно за 15 минути. Беше точно като на война и аз бях готов за това“, заяви Каули Васт, който е израснал в село Теахупо’о, край едноименния залив, където се проведе надпреварата.

Победата му беше посрещната с бурни празненства от зрителите на лодките и на брега.

Бронза грабна бившият световен шампион Габриел Медина, който в Токио отстъпи в двубоя за третото място, но този път се справи успешно. Впрочем, в 3-тия кръг на състезанието край Таити бразилецът записа впечатляващите 9,90 точки - най-високата оценка в олимпийската история. Максът е 10-ка.

При дамите американката Керълайн Маркс спечели олимпийската титла, след като се наложи над Татяна Уестън-Уеб от Бразилия.

22-годишната блондинка от Флорида, която бе четвърта в Токио, си осигури златото още на първа вълна с резултат 7,50, към който добави още 3,00 на втора за сбор от 10,50.
Уестън-Уеб бе много близо до трофея и осигуряването на 4,68 точки, колкото й бяха необходими за върха, но завърши финалния сблъсък на второ място с актив от 10,33 (5,83 и 4,50).

Представителката на домакините Жоан Дефе, която на четвъртфиналите отстрани олимпийската шампионка от  Токио Кариса Муур (САЩ), пък се поздрави с бронзовото отличие.