0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Георги Помашки е роден на 10 януари 1960 г. в село Садово, Плевенско. Един от най-добрите ни състезатели в тройния скок и скока на дължина с лични постижения от 17,03 и 7,95 м. Остава обиден, че не е включен в състава за олимпиадата в Сеул и заминава за Гърция, където прави семейство и започва да тренира атлетите на комшиите. През годините създаде шампиони като Вула Патулиду, Милтиадис Тентоглу, Циамита Парашекеви, Олга Васдеки, Параскеви Папахристу и Тори Франклин. Жулналистите в Гърция с право го наричат Краля. На олимпиадата в Париж неговият възпитаник Тентоглу стана първият след великия Карл Люис, който дублира титла на скок на дължина на олимпийски игри. От 3 години тренира и нашия най-добър състезател в скока на височина Тихомир Иванов. След успешната квалификация на Тишо неговият треньор говори за "Телеграф".

- Честит финал в скока на височина с Тихомир Иванов. Как се чувствате?

- Много добре, защото това бе най-тежката ми задача. Исках да направя нещо за България.

- Как ще коментирате състезанието?

- Лесно за Тихомир. Мисля, че сега ще се отпусне и ще покаже по-добър резултат във финала. Преди всяка квалификация всички са притеснени и видяхте много добри състезатели да отпадат. Тихомир обаче изпълни задачата както трябва. Изпуснахме 227 см, но на финала мисля, че ще бъде по-лесно.

- Какво му казахте веднага след състезанието?

- Можеш, отпусни се. Трябва да скачаме много добре на финала.

- Да минем на гръцка вълна. Втора олимпийска титла за Тентоглу. Как стават тези неща?

- С постоянство. Групата ми е много добра. Имаме Каралис, който спечели бронз в овчарския скок, имаме и една американка Ниджа Диер. Просто е създадена една много добра вътрешна конкуренция. Всяка сутрин, следобед на тренировки. И така идват резултатите.

- По-лесно ли се тренира в Гърция?

- Трябва да си призная, че не мога да направя сравнение с България, защото отдавна не съм ходил на състезание у нас. В Гърция е много лошо, много тежко. Имаме една зала и всичко става вътре в залата.

- И въпреки това олимпийски шампион!

- Ако ви кажа честно, откраднах пясък, за да напълня трапа на Тентоглу за тренировки. Помогна ми един кмет да го прибера след състезание. Но имаме атмосфера. Това пожелавам на нашите, защото имаме един много добър млад отбор. Нека бъдат заедно по състезания и по лагери и тогава ще дойдат резултатите.