0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Походът на Магомед Рамазанов към медалите в свободната борба на олимпиадата продължи и с уникална победа във втората среща.

В нея 31-годишният ни ас до 86 кг, който е етнически аварец, тушира в началото на втората част Джавраил Шапиев (Узбекистан) и спечели с 4:1. „

Така довечера на полуфинала след 19,30 часа (бълг.вр.) Магомедов ще се бори с Арън Брокс (САЩ), който е световен шампион до 23 години от 2023-та. 24-годишния американец победи в националните квалификации на САЩ за игрите в Париж олимпийския шампион от Токио 2020 Дейвид Тейлър. В първата си среща в Париж Рамазанов спечели с технически туш срещу канадеца Робърт Мур. 

В другия полуфинал до 86 кг ще се срещнат Амине Назен (Сан Марино) и иранецът Яздани Шарети, който е най-титулуваният в тази категория. Шарети е олимпийски шампион от Рио 2006 и втори от игрите в Токио 2020. 

В класическия стил тази вечер около 21:00 часа Семен Новиков ще се бори на финала срещу световния вицешампион в категория до 82 кг Алиреза Момадипиани (Иран) в опит да донесе първо олимпийско злато за българската борба от триумфа на Армен Назарян при 58-килограмовите класици на Игрите в Сидни през 2000 г.