0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Страхотен Магомед Рамазанов отнесе легендата Хасани Яздани (Иран) в категория до 86 кг в свободния стил за третото българско злато в Париж. 

В първата част иранецът, който има титла от Рио и сребро от Токио, три пъти иска медицинско прекъсване заради излизане на дясното рамо. Все пак Магомед спечели първи точка заради пасивност на съперника си.

В началото на втората част Яздани пак падна и взе прекъсване. Иранецът взе една точка за пасивност на Рамазанов. От тук обаче започна наказателната акция на Магомед, който набързо дръпна напред със 7:1 и грабна първо злато за свободняците ни от това на Валентин Йорданов в Атланта 1996.

Въпреки че видя, че дясната ръка на съперника му е контузена, Магомед игра като джентълмен и не го атакува там. Съперникът му пък последните секунди отказа да се бори, признавайки превъзходството на нашия.

България не е имала шампиони и в двата стила при мъжете от една и съща олимпиада от далечната Москва 1980, когато Георги Райков триумфира в класическия стил, а Валентин Райчев и Исмаил Абилов - в свободния.

Титлата е трета за олимпийците ни в Париж след тези на Семен Новиков (кл.борба) и Карлос Насар (щанги).