0

Париж, Таня Манова, наш пратеник

Ифарктна загуба допусна Кимия Ализаде в осминафиналите на олимпийския турнир по таекуондо в категория до 57 кг.

В препълнената зала „Гран Пале“ в сърцето на Париж родената в Иран бронзова медалистка от Рио 2016 изпусна с 1:2 части (10:7, 5:6, 7:7) настоящата световна шампионка при 53-килограмовите Нахид Кияни. Втората поставена в схемата представя Иран и е сред най-близките приятелки на Кимия от детинство.

26-годишната натурализираната българка тръгна силно и дръпна 4:0, след което взе първата част с 10:7. Във втората тя поведе с 5:0, но допусна обрат и загуби с 5:6. В решаващата трета част Ализаде водеше със 7:3 само 11 секунди преди края, но не успя да опази преднината си и с късна атака 4 секунди преди края Кияни успя да пласира два удара и да изравни за 7:7, а в последствие съдиите й присъдиха победата.

Сега единствената ни участничка в таекуондото трябва да разчита иранката да се класира за финала по-късно днес, за да я изтегли за репежаш за бронза. Ализаде беше толкова разочарована след двубоя, че отказа да говори с българските журналисти.

"Уважавайте личното пространство. Още нищо не е свършило. Има и репешажи. Когато преценим, тогава ще дойдем и ще говорим", заяви старши треньорът на националния отбор Фарзад Золхадри.

Ализаде получи български паспорт през тази пролет и вече донесе първо отличие за страната със златото на Евро 2024 в Белград през май, макар и в по-горната категория до 62 килограма. Тя участва за трети път на най-големия спортен форум при дамите, като предишните два пъти защитаваше цветовете на родината си, а в Париж прави дебют за България. В Токио 2020 се нареди на пета, вече като част от отбора на бежанците.