0

Карибският остров Сейнт Лусия има олимпийска шампионка и то не в която и да е дисциплина, а в най-атрактивната в леката атлетика – 100-те метра. 

Тяхната представителка Джулиан Алфред спечели по убедителен начин златото при жените с нов национален рекорд на островната страна от 10,72 сек. 

Втора и трета завършиха американките Шакари Ричардсън с 10,87 сек. и Мелиса Джеферсън с 10,92 сек.

В отсътвието от шампионката от Токио Илейн Томпсън и при изненандащото отказване на сънародничката й от Ямайка Шели-Ан Фрейзър-Прайз преди полуфиналите, американките се надяваха, че ще прекъснат доминацията на ямайките. 

Възлагаха надежди най-вече на световната шампионка от Будапуща 2023 Ричардсън, която обаче показа, че не е в най-добрата си форма със слаби първи 50 метра и в полуфинала, и във финала.

С невероятно представяне на последния четвърти пост на Фемке Бол Нидерландия спечели олимпийската титла в смесената щафета на 4х400 метра.

Бол прие щафетата от Исая Клайн на четвърто място, но с изключително представяне, най-вече в последните 200 метра, успя да задмине отборите на Белгия, Великобритания и САЩ, за да донесе златния медал на "лалетата".

Нидерландският отбор в състав Юджийн Омала на първи пост, Лике Клавер на втори, Исая Клайн на трети и Фемке Бол на четвърти завърши с време от 3:07,43 минути, което бе само с две стотни от секундата по-слабо постижение от световния рекорд, записан от щафетата на САЩ в сериите.

Американците, които бяха в същия състав като вчера, останаха втори с време от 3:07,74 минути.

За третата позиция с резултат от 3:08,01 минути се пребори щафетата на Великобритания.

Американецът Райън Краузър защити титлата си на гюле в олимпийския турнир по лека атлетика в Париж.

31-годишният Краузър се превърна в първия атлет, спечелил три златни медала от олимипйски игри в дисциплината.

Американецът, притежател на световния и на олимпийския рекорд, и двукратен световен първенец в дисциплината, спечели златото в Париж с 22,90 метра, постигнати от третия опит. Това бе и най-добрият му резултат за сезона.

Джо Ковач (САЩ), който е вицешампион от Токио 2020 и Рио де Жанейро 2016, отново остана със сребърното отличие, записвайки 22,15 метра.

Раджиндра Кембъл от Ямайка взе бронз също с опит от 22,15 метра.