0

П олитическите катаклизми във Франция няма да повлияят на подготовката и провеждането на 33-ите летни олимпийски игри. Това заяви шефът на МОК Томас Бах, цитиран от "Ройтерс".

Вчера президентът Еманюел Макрон шокира Франция и политическия свят изобщо с насрочването на извънредни парламентарни избори. Решението на най-младия държавен глава на третата по територия в Европа и шеста икономическа сила в света дойде, след като крайнодясната "Национален сбор" на Марин льо Пен победи собствената му партия на вота за Европейския парламент. Двата тура на гласуване ще се проведат на 30 юни и 7 юли, като вторият ще се състои по-малко от три седмици преди началото на олимпиадата на 26 юли.

"Франция е свикнала да провежда избори, ще го направи още веднъж, ще има ново правителство и всички ще подкрепят олимпиадата”, увери Бах. По неговите думи френските политически лидери, колкото и да се различават по убежденията си, са единни в подкрепата за игрите.


"Няма никакви индикации, че това единство ще се разпадне сега само няколко дни преди откриването на игрите", посочи той.

Кметът социалист на Париж Ан Идалго заяви, че ѝ е "трудно да разбере" защо Макрон е избрал да хвърли страната в политическа несигурност толкова близо до олимпиадата и нарече този ход "още един преврат" на президента.

Ръководителят на Организационния комитет на Париж 2024 Тони Естанге подчерта, че екипът му е "по-решен от всякога" да направи игрите успешни: "Имаше около десет избора, откакто стартирахме кандидатурата за олимпиадата и разбрахме как да работим с обществените актьори".