0

4 стотни оставиха европейския ни шампион по плуване Любомир Епитропов извън финала на 200 м бруст на олимпиадата в Париж. 

Българският плувец направи изключително силен полуфинал, в който завърши 4-и с време 2:09,93 мин. За жалост това го остави първа резерва, на едва 4 стотни от последния, влязъл във финала - Джошуа Йонг от Австралия с 2:09,89 мин.

25-годишният търновец се доближи на по-малко от половин секунда от личното си постижение и национален рекорд от 2:09,45 мин., което щеше да бъде четвърти резултат в полуфиналите.

Въпреки това Епитропов подобри представянето си от предишната олимпиада в Токио през 2021 г., когато се нареди 15-и. 

С най-добро време от полуфиналите напред към битката за титлата продължава френската звезда Леон Маршан с 2:08,11 мин. Златният медалист на 400 м съчетано плуване направи това само час, след като плува в полуфинала и на 200 м бътерфлай, след като бе минал и сериите в тези дисциплини в сутрешната сесия. Той плува в полуфиналната серия на българина и не остави никакво съмнение в доминацията си.

Защитаващият титлата си и световен рекордьор в дисциплината Зак Стабълти-Куук от Австралия спечели първата серия с 2:08,57 секунди, което е второ най-добро време от полуфиналите.