0

К луб „Делфините на ТОЕС“ от Тулуза, от който е тръгнал и в който още е регистриран героят на Франция и на Париж 2024 Леон Маршан, отправи искане да пренесе в южното френско пристанище един от олимпийските басейни от „Дефанс Арена”. В него 22-годишният сензационен блондин, който вече тренира в САЩ, спечели 4-те си златни медала под домашните 5 кръга.

В интервю, публикувано от вестник „Депеш”, генералният директор на клуба Мишел Колома, уточни, че е отправено ново искане към Федерацията по плуване и държавата в края на игрите „на фона на резултатите от Леон Маршан.

Общо 3 басейна, използвани по време на олимпиадата, ще имат втори живот. Първите две ще бъдат преместени в общини в Сена-Сен Дени. Случаят с третия все още не е решен, като Лил също е сред кандидатите.

„Делфините от ТОЕС“ от Тулуза са готови с амбициозен проект за изграждането на уникален „Град на плуването“ на стойност 30 милиона евро, който да е завършен до края на 2027 г. Сграда от 10 000 квадратни метра на 5 нива трябва да види бял свят на остров Рамие в края на 2026 г. - с три басейна: открит с олимпийски размери на покрива, който трябва да се нарича „Леон Маршан“, 25-метров покрит, като и учебен. Плюс зала за фитнес, медицински център, жилищно пространство с ресторант и клубна къща и стаи за тренировки.

"Това би бил великолепен подарък и ние сме разумни оптимисти“, каза Мишел Колома и допълни: „Искането ни беше подкрепено от кмета на Тулуза и от народни представители, както и от резултатите на Леон и на нашите плувци. Шансовете ни да успеем са 50:50.“

Ако „Делфините“ получат зелена светлина за проекта си с преместването на басейна, клубът, който е най-големият във Франция, ще спести между 2 и 5 милиона евро.