0

Е вропейската вицешампионка Валентина Георгиева тренира на нов прескок, който беше осигурен специално от Българска федерация гимнастика за подготовката й преди олимпиадата. Уредът, произведен от фирма Gymnova, е същият, на който ще се проведе състезанието по спортна гимнастика на игрите в Париж 2024.
Прескокът вече е в залата на "Раковски" и Георгиева ще може да скача на него до заминаването си за френската столица.

"Чувствам се страхотно, защото за мен се прави особено такъв голям жест. В момента се занимаваме с монтирането на прескока и ще го подготвим да скачам на него и да се подготвя за олимпиадата", каза 17-годишната гимнастичка, която ще играе на три от четирите уреда в Париж - без земя.

"Последно ще бъде прескокът. Коментирахме с треньора ми състезанието, че ще е състезание като всички други, пак е на подиум, пак със същите уреди. Но въпросът е, че ти като знаеш, че е олимпиада, това малко те натоварва психически и идва една свръхсила, идва адреналин и почваш да трепериш . . . не искаме да се пренавивам на прескока като е само един уред, за да не направим беля. Ще играя два уреда преди него, за да мога да се успокоя и да знам, че вече каквото зависи от мен – ще бъде направено", обясни националката.

Квалификацията на турнира в Париж е на 28 юли, когато тя ще навърши 18 години.

"За рождения си ден си пожелавам да съм здрава. На първо четене да съм здрава, другото, каквото зависи от мен, ще бъде направено. Разбира се, Дай боже да има финал, защото какво по-добро от  това да навършваш пълнолетие на олимпийските игри", коментира тя.

Валентина Георгиева разказа за конкуренцията й в лицето на американската легенда Симон Байлс и бразилката Ребека Андраде.

"Доколкото знам, са тези гимнастички, които бяха заявени в началото. Сега в САЩ правят последни състезания преди да изчислят какъв ще бъде отборът на олимпийските игри. Но главна конкуренция са ми Симон Байлс от САЩ и Ребека Андраде от Бразилия. Това са двете най-големи конкурентки и поради тази причина с мое чисто изиграване и горе-долу висока стойност имам реални шансове за финал. Всичко се очаква, всичко може да стане, много рисков спорт", завърши Георгиева.