0

Умопомрачителен Арманд Дуплантис в Париж! 25-годишният швед направи нова поправка на световния рекорд в овчарския скок за мъже! След като си бе осигурил вече олимпийската титли в дисциплината, той постави летва отново с един сантиметър над своя рекорд – 6,25 м! И ако в първите два опита бе далеч от преодоляването, той направо избухна в третия, преминавайки доста над височината!

Преди това, останал вече сам в сектора, Дуплантис мина и през 6,10 м, което е пък е нов олимпийски рекорд.

Това е девета поправка на световния рекорд за Мондо, която му донесе втора олимпийска титла! Талантът отдавна вече има по много от всичко и всички се питат къде са границите му.

Среброто в Париж заслужи американецът Сам Кендрикс с 5,95 м, а до бронза сензационно, но напълно заслужено, достигна Емануил Капралис от Гърция, също с 5,90 м.

Британката Кийли Ходжкинсън е новата олимпийска шампионка в бягането на 800 метра при жените.

22-годишната Ходжкинсън, която по-рано през сезона стана и европейска шампионка, надгради представянето си от Токио, когато остана втора. Сега тя финишира за 1:56,72 минути.
Втора с резултат от 1:57,15 минути се нареди световната шампионка в зала през тази година Циге Дугума от Етиопия. Почетната стълбичка се допълни от световната шампионка на открито - кенийката Мери Мора, която финишира за 1:57,42 минути.

Кенийката Беатрис Чебет пък спечели олимпийската титла в бягането на 5000 метра при жените с резултат от 14:28,56 минути. Чебет детронира олимпийската шампионка от Токио Сифан Хасан (Нидерландия), която завърши трета с време 14:30,61 минути. В последствие обаче завършилата втора Фейт Кипиегон от Кения бе дисквалифицирана заради сблъсък с Гудаф Цегай от Етиопия по време на бягането. 

Това донесе и бронз в сметката на еврошампионката от Рим Надя Батоклети. Блондинката от Тренто постави национален рекорд на страната си с 14:31,64 минути. 

Американката Валъри Олман стана за втори пореден път олимпийска шампионка в мятането на диск за жени.

29-годишната Олман бе категорично над конкурентките си и дублира златото си от Токио с резултат от 69,50 метра. Олман, в чиято кариера липсва само световната титла, направи четири успешни опита, като и четирите бяха над 68 метра.

Сребърният медал остана за китайката Фън Бин. В най-добрия си опит световната шампионка за 2022 година записа 67,51 метра, а вторият ѝ най-добър опит бе 67,25 метра.

С бронза се окичи неостаряващата Сандра Перкович-Елкасевич от Хърватия. Олимпийската шампионка от 2012 и 2016 година записа лично постижение за сезона от 67,51 метра. Тя обаче остана на трето място, тъй като вторият ѝ най-добър опит - 64,25 метра, бе по-слаб от този на китайката Фън.