0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Липсата на голяма жега в Париж засега спасява организаторите от гнева на спортисти и треньори. Обещанията на организаторите, че ще монтират спешно климатици в стаите в олимпийското село останаха само на книга. В това се увери пратеникът на „Телеграф“ при разходката из селото в часовете, определени за медии, и разговорите му с българските спортисти.

„Караме на вентилатори, но жегата тук се понася и не е като в София“, коментира Роман Цветков, помощник треньор на боксьорите. Българските спортисти са настанени на последния осми етаж, като с тях в блока са словенци, малайзийци и атлети от Чад. Единственият проблем пред нашите в селото засега е претоварването на фитнесите в определени часове от деня. 

„За да направим нормална тренировка във фитнеса, трябва да си оградим територия и да си я пазим, защото иначе уредите изчезват“, разкри още Цветков. 

Ето как изглежда олимпийското село в Париж
Париж 2024 Париж 2024 Париж 2024
8

С влизането в селото видяхме двете ни състезателки в бокса Станимира Петрова и Светлана Каменова да тренират усилено на една от алеите до Сена. Веднага след тренировката Станимира дойде радостна при нас и разкри, че преди малко е станала леля за втори път. „Брат ми Янко вече има и момче, което са кръстили Александър на майка ми Ана“, каза радостната Станимира и след като даде кратко интервю за "Телеграф", отиде да пазарува в хипермаркета на селото, за да черпи.

Драма с храната за спортистите няма, разкриха нашите. „Не е толкова разнообразна, но когато има паржоли, става опашка и бързо свършва“, коментираха боксьорите ни. 

Придвижването в селото става и с безплатните колела, и с електромобили. Прословутите легла от картон, които се поставят за втора поредна олимпиада, всъщност са доста удобни, въпреки че са леко твърди. „На тях се спи много приятно и няма драми“, заявиха с усмивка нашите. 

Разнообразие в селото е големият магазин със сувенири от олимпиадата. В него постоянно има над 100 спортисти и треньори, които купуват главно талисмани от по 25-30 евро и фланелки с логото на Игрите. Часовниците от официалния спонсор на Игрите стигат до 130 евро, а значките са по 10 евро. 

За да е по-приятно на спортистите в едно от кафетата в началото на селото има пиано, на което се редуват да свирят доброволци. 

Днес в селото ще пристигне и звездата ни в скока на височина Тихомир Иванов. Той е на лагер в Париж от няколко дни заедно със своя треньор Георги Помашки. „Здрав съм и съм готов за състезанията“, коментира за „Телеграф“ Иванов.