0

Скандалът с участието на двете трансджендър боксьорки в олимпийския турнир за жени набира все по-голяма сила. 

По-рано днес италианката Анджела Карини прекрати своя мач в категория до 66 кг с Имане Келиф след само 46 секунди. 25-годишната Карини получи два удара от Келиф, която миналата година не премина тест за пол, преди внезапно да реши да прекрати срещата.

Още ден преди случилото се обаче националният треньор на жените ни Борислав Георгиев призова с пост в профила си във Фейсбук МОК да се самосезира по отношение участието на Имане Кулиф и тайванката Лин Ю-Тин, „за да не замърсяват олимпийската идея“.

Лин Ю-Тин е възможна съперничка на нашата Светлана Каменова в кат. до 57 г. в Париж, ако и двете спечелят първите си мачове. Двете се срещнаха и на 1/4-финалите на световното в Делхи, която завърши с победа на тайванката. Преди награждаването й с бронзовия медал обаче Лин бе дисквалифицирана именно заради неиздържан тест за пола и отличието бе връчено на Каменова.

Олимпийският турнир обаче не се провежда от Световната федерация по бокс заради нейното изключване от олимпийското движение. Всички решения се вземат от МОК, който допусна Лин до участие след извънредно заседание.

След зловещите удари в лицето си днес родената в Неапол боксьорка Анджела Карини се отказа, падна на колене на ринга и избухна в сълзи.

Олимпийската шампионка от Токио Кели Харингтън пък категорично отказа да се изправи на олимпиадата в Париж срещу боксьори, които биологически са мъже.

Алжирският олимпийски комитет пък нарече обвиненията към боксьорката Имане Хелиф "безпочвени", въпреки че през миналата година тя бе дисквалифицирана преди мача си за златния медал на световното в Индия. 

"Строго осъждаме неетичното нападение и злепоставяне на нашата уважавана спортистка Имане Хелиф, която е мишена на безпочвена пропаганда от определени чуждестранни медийни издания. Такива атаки към нейната личност и чест са несправедливи, особено когато тя се подготвя за върха в своята кариера - олимпийските игри. Алжирският олимпийски комитет ще вземе нужните мерки, за да защити нашата шампионка", се казва в изявление на неговите шефове.