0

Т рейси Ото тъкмо обядвала, когато я изненадали с новината, че ще участва в Паралимпиадата.

„Бяха дали на моя приятел Рики една кутия, в която имаше шапка, на която пишеше: „Вие се класирахте”, разказва 28-годишната жена пред BBC Sport. „Когато ми я подадоха, устата ми беше пълна с храна. Ядях и ревях, навсякъде имаше камери.

В Париж 2024 тя се състезава в смесен отбор с партньора си Джейсън Табански, както и в индивидуалната надпревара в категория W1. „Толкова е невероятно. Да изминеш пътя от смъртното легло до игрите е все едно да участваш в невероятно пътешествие”.

Ото не преувеличава, като казва, че е била на смъртно легло. През октомври 2019 г. тя е нападната в собствения й дом от бившия си. В резултат на това е парализирана от гърдите надолу, може само частично да използва ръцете си и е загубила лявото си око. Освен това е загубила способността да се поти.

Тя няма проблеми да говори за вечерта на нападението. Прави го, за да „даде лъч надежда” в днешния свят. Иска другите жени, които са станали жертва на домашно насилие от бившите им партньори, да знаят, че не са сами.

Пушка

През септември 2019-а Трейси се разделя с приятеля си. Искала да продължи напред и дори имала нов човек в живота си. „Бях започнала да си говоря с Рики”, казва спортистката пред ВВС. „Запознахме се през септември и след това излизахме няколко пъти. Бях скъсала с бившия. Бях го изритала и му бях казала да си събира нещата и да изчезва. Той си тръгна. Бях сменила всички ключалки. Всичко бе приключило. На 24 октомври бяхме в леглото, когато ме събуди ярката светлина на фенер, насочен към лицето ми. После осъзнах, че чувам гласа на бившия ми. Той дошъл, паркирал пред къщата, заобиколил отзад, надникнал през прозореца на спалнята и ни видял, че спим. После отишъл и купил най-мощната въздушна пушка. Тя била най-близкото нещо до реална пушка, до което имал достъп. Взел със себе си още нож и белезници. Върнал се, разбил вратата и ни събуди с крясъци. Нареди ни да ставаме. Каза ни, че ще ни убие и после щял да реши дали да се самоубие. Ако останел жив, щял да се обади на полицията. Разказваше точно какво ще ни направи. От този момент спомените ми са малко неясни. Всичко се случи много бързо“.

След извършените жестокости той се обадил на полицията и се предал. Казал: „Току-що убих приятелката ми и новото й гадже“. Седнал спокойно на алеята пред къщата и изчакал да бъде арестуван. Осъден е на 40 години затвор.

Тяло

Нападението променя коренно живота на Ото. „Не е само парализата и инвалидната количка, които се виждат от пръв поглед. Има неща вътре в мен, които не работят. Тялото ми не може да регулира температурата си. Това означава, че вече не мога да се потя.

.

 .
Getty Images

Например, ако съм на слънце на рубежа за стрелба с лък, вътрешната ми температура много се покачва и трябва да правим всичко възможно да не прегрея и да не получа топлинен удар. Имам проблеми и с отделителната система. Връзките на мозъка ми с голяма част от тялото ми също са прекъснати. Ако нещо се случва под линията на травмата, аз не го усещам, не чувствам абсолютно нищо, но това не означава, че тялото ми не реагира. Ако има външен дразнител, кръвното ми налягане скача“.

За повечето хора връщането към ежедневния живот би било достатъчно постижение. Но Ото, която преди инцидента била успешен фитнес модел, имала по-големи амбиции.

Така през март 2021-а тя избира спорт, с който никога преди това не се е занимавала. „Казах си, че мога да се пробвам в стрелба с лък. Направих малко проучване и установих, че в нашия район има рубеж, който е достъпен за хора със специални потребности. На следващата седмица стрелях за първи път”.

В началото Ото използвала дясното си рамо, но сега вече стреля с уста. Казва, че е улучила мишената още с първата стрела, която пуснала в живота си. „Животът ми стана цветен и пълен с любов”, казва тя.

Амбиции

„Веднага исках да отида на Паралимпиада. Още на втората седмица от началото на тренировките разпитвах какво представлява състезанието. Винаги съм смятала, че трябва да видиш гората, а не да се втренчваш в дървото. Винаги съм искала да имам макар и мъничко въздействие върху този свят. Искам да съм мъничък лъч надежда в този свят, пропит от омраза и мрак. Искам да бъда пример за всички други хора, които са били наранени като мен. Не мога просто да лежа и да живуркам, докато чакам да умра. Тежко е, защото дори най-елементарното движение ти напомня какво се е случило. Тялото вече не работи по начина, по който би трябвало да го прави. Но аз виждам светлина в края на тунела, която ми дава надежда. Моят живот е много по-хубав сега. Той е много по-цветен и по-пълен със смях отпреди”.

 

Очаква бебе през януари

Началото на 2025 година ще донесе много щастие на Трейси и Рики. „Пазехме го в тайна, но вече мога да обявя – бебе Рисъл ще се появи през януари 2025-а“, похвали се на 2 септември в Инстаграм 28-годишната американка.

Любимият Рики падна на колене ипоиска ръката на силната Трейси в подножието на Айфеловата кула.

 Любимият Рики падна на колене ипоиска ръката на силната Трейси в подножието на Айфеловата кула.
Instagram

Само ден по-рано нейният любим падна на колене и поиска ръката й в подножието на Айфеловата кула в Париж, където тя участва на Паралимпиадата. „Не спечелих медал, но ще занеса вкъщи нещо бляскаво“, написа спортистката и показа годежния си пръстен.

Ема Смит, Каролин Бейкър, BBC Sport