0

А мериканката Сидни МакЛафлин-Леврон подобри собствения си световен рекорд и спечели олимпийската титла в бягането на 400 метра с препятствия при жените на турнира по лека атлетика в Париж.

25-годишната американка направи феноменално бягане, откъсна се с голяма преднина пред останалите и пресече линията за 50,37 секунди. Така тя подобри върховото си постижение от 50,65 от 30 юни.

МакЛафлин-Леврон вече има три олимпийски титли, след като в Токио стана първа и с щафетата на 4 по 400 метра. Тя е и световна шампионка в дисциплината от 2022-а и виешампионка от 2019-а.

Сънародничката й Ана Кокръл взе среброто с 51,87 секунди.

Нидерландката Фемке Бол завърши трета, както и преди три години в Токио, с 52,15 секунди. Тя е носителка на златното отличие в тази дисциплина от първенството на планетата в Будапеща 2023.

Лициле Тебого от Ботсвана спечели титлата в спринта на 200 метра за мъже. Това е първо златно отличие в историята на страната от най-големия спортен форум.

21-годишният Тебого завърши за 19,46 секунди. Втори и трети в класирането са американците Кенет Беднарек и Ноа Лайс, както това се случи на Игрите в Токио 2020. Беднарек записа 19,62 секунди, а Лайлс има 19,70 секунди.

След финала американецът, шампион на 100 м от Париж, се почувства зле, а след като му беше оказана медицинска помощ стана ясно, че е участвал с коронавирус.

"Исках да участвам във финала, ако беше възможно. Дистанцирахме се от всички. Знаех, че, ако искам да изляза и да спечеля, трябва да дам всичко от себе си. Нямах време да съхранявам енергия. Това беше стратегията. Но това определено повлия на представянето ми. Кашлях доста през нощта. Но съм още по-горд от себе си, че излязох на пистата и спечелих бронз с коронавирус", коментира още Ноа Лайлс. 

Неговият сънародник Грант Холоуей спечели титлата на 110 метра с препятствия. Трикратният световен шампион и олимпийски вицешампион от Токио Холоуей финишира първи с 12,99 секунди и завоюва единственото липсващо отличие във витрината му. 26-годишният хърделист е първият американец с олимпийско злато в тази дисциплина от 2012 година. 
Друг американец - Даниел Робъртс, спечели среброто след фотофиниш. Робъртс завърши с равно време – 13,09, с представителя на Ямайка Рашийд Броудбел, но след фотофиниш американецът е втори, а Броудбел трети.

Тара Дейвис-Уудхол (САЩ) спечели златото в скока на дължина при жените. Американката триумфира със 7,10 метра, които записа при четвъртия си опит. 
Защитаващата титлата си от Токио 2020, двукратна световна и настояща европейска шампионка Малайка Михамбо от Германия остана на втора позиция с 6,98 метра, постигнати от пети опит.
Джасмин Муур, която стана първата представителка на САЩ, участвала на финал на дълъг и на троен скок, добави втори бронз на сметката си. Муур зае третата позиция с 6,96 метра

Аршад Надийм стана първи на  опие с 92,97 метра. Защитаващият титлата си от Токио Нирадж Чопра остана със сребърния медал с най-добър личен резултат за сезона от 89,45 метра. Бронзовото отличие е за представителя на Гренада Андерсън Питърс с резултат 88,54 точки.