0

Ф ренски параолимпиец успя да ходи отново - всичко това благодарение на новите технологии.

Тенисистът Кевин Пиет, който не може да използва краката си, след инцидент на 11-годишна възраст, влезе в историята, носейки олимпийския огън, облечен в роботизиран екзоскелет. 

Стоплящи сърцето кадри го показват усмихнат, докато минава покрай размахващи се тълпи в Поаси, северозападен Париж, докато традиционната щафета с факла наближава края на маршрута си.

Международният олимпийски комитет нарече Пиет „олицетворение на спортната ангажираност“.

Пиет носи най-новия персонален екзоскелет, разработен от френската компания Wandercraft, официално представен в Ню Йорк през декември. 

Екзоскелетът, захранван с батерии, поддържа краката, позволява на да седят, стоят, да се разхождат, да катерят стълби и да се движат. 

Сензор на гърба открива кога човек иска да ходи или стои, докато ръчен контролер позволява промени в посоката и скоростта. 

Като един от първите изпитатели, Пиет е участвал в „cybathlons“ – състезания, в които хора с увреждания използват помощни технологии за извършване на ежедневни дейности. 

Според Wandercraft това е първият път, когато персонален екзоскелет върви, носейки олимпийския огън, докато е управляван от човек.