0

Париж, Татяна Манова, наш пратеник

Семьон Новиков постигна втора поредна победа на олимпийския тепих и си гарантира минимум пето място, което ще се реши след схватка за бронза в Париж.

26-годишният дебютант излиза след 19,30 часа българско време в полуфиналите на категория до 87 кг в класическия стил срещу Давид Лошонци (Унг). Националът, ни който е под №3 в схемата, срази с 8:3 точки грузинеца Лаша Гобадзе, с което си гарантира най-малко мач за бронза.

Световният шампион при 82-килограмовите от 2019 г. Гобадзе взе предимство от 3:0, след като в средата на първата част успя да реализира успешно носене, а Новиков беше поставен в партер заради пасивност. Нашият веднага направи контраатака и върна една точка. Малко повече от минута след почивката Новиков получи нова точка, след като съперникът му беше сложен в партер. Българският национал се възползва от ситуацията и с успешна хватка обърна до 4:3, а малко по-късно избута съперника от тепиха са 5:3, а след това дори направи победата си още по-убедителна с още 3 точки след нова хватка и неуспешно обжалване на съперника за крайното 8:3.

В първия си мач роденият в Харков борец, който получи българско гражданство през 2023-а, удържа 5:1 над европейския първенец от Будапеща 2022 и световен вицешампион от Белград 2022 Турпал Али Бисултанов. Съперникът му бе чеченец, който представя Дания.

Колкото до Лошонци, той елиминира европейския първенец Александър Комаров с 2:2 по критерия за последна спечелена точка. Треньор на състезаващия си за Сърбия руснак е българинът Стоян Добрев. 24-годишният унгарец и Новиков се срещнаха за последно на полуфиналите на световното в Белград през септември, когато Давидт спечели, а впоследствие триумфира и с титлата.