0

Т рикратните европейски шампионки на двойки жени в бадминтона – българките Стефани и Габриела Стоеви, записаха първа загуба на олимпийския турнир в Париж. 

Те отстъпиха пред силните китайки Лю Шън Шу и Тан Нин, които са трети в световната ранглиста, с 21:19, 10:21, 16:21 за 77 минути. 

След като китайките дърпаха с по 2 точки в началото на мача, а нашите догонваха, българките  поведоха в средата на първия гейм и не изпуснаха водачеството, затваряйки частта при втория си сетбол. 

Във втория гейм играта не вървеше така добре за нашите и те отстъпиха, отбелязвайки само 11 т.

Българките наложиха волята си в третия, решителен гейм в гонитбата на всяка една точка и се движиха плътно до китайките в резултата до 13:13. После обаче азиатките се откъснаха с 5 точки преднина, за да стигнат до крайния успех след 21:16.

Стоеви и Налбантова на олимпийския турнир в Париж
Калояна Налбантова Калояна Налбантова Калояна Налбантова
18

Това е втори успех за Шу и Нин в турнира, с което те си осигуриха излизане от група „А“.
Победа в следващия мач срещу американките с азиатски корени Ани и Кепи Сюй ще класира и нашите напред, тъй като за 1/4-финалите се класират първите два дуета от всяка от четирите групи. 

В първия си мач преди ден сестри Стоеви надиграха Нга Тин Еюн/Пюй Лам Еюн от Хонконг.

В индивидуалния турнир Калояна Налбантова загуби от световната шампионка при олимпийския си дебют.
18-годишната българка претърпя поражение от водачката в световната ранглиста поставена под номер 1 Ан Се-йон (Република Корея) с 15:21, 11:21 за 35 минути в първия си мач от група „А“ на надпреварата.

Българката започна много добре и в началото дори водеше с 5:3 точки. За последно Налбантова беше напред в резултата при 9:8, след което постепенно корейката овладя инициативата и обърна до 17:13, като до края на първия гейм азиатката дори увеличи преднината си.

Във втората част Се-йон още от началото поведе с 4:1, след което със серия от пет поредни разигравания тя дръпна с 15:6. Българката намали до 10:15, но за повече нямаше сили.

В последната си втора среща от групата на 30 юли българката ще се изправи срещу състезаващата се за Франция натурализирана китайка Ци Сюефей. Само завършилата на първо място от трите състезателки продължава в елиминациите.