0

Ф утболната среща между отборите на Израел и Парагвай, изиграна на 27 юли вечерта в Париж, бе белязана от антисемитски скандирания от страна на пропалестински фенове.

Запалянковци извадиха палестински знамена по време на срещата на стадион „Парк де Пренс“ и надпис с текст „Олимпиада на геноцида“. Чуха се и скандирания с нацистския поздрав „Хайл Хитлер“, а някои хора от публиката вдигнаха десните си ръце.

Освирквания се чуха и по време на химна на Израел, съобщава SkyNews.

Организаторите на олимпиадата усилиха звука на високоговорителите, за да заглушат феновете, освиркващи националния химн на Израел.

Тъй като войната Израел-Хамас продължава да бушува в Близкия изток, израелските спортисти са под строго наблюдение от полицията и олимпийските служители, за да се гарантира тяхната безопасност. Футболният отбор, например, пристигна под тежък полицейски ескорт на откриващия си мач, докато въоръжени полицаи патрулираха стадиона.

„Париж 2024 категорично осъжда тези действия. Подадена е жалба от Париж 2024, която е на разположение на властите, за да помогне в разследването“, казаха организаторите на олимпиадата пред Sky News в изявление относно съботната антисемитска демонстрация.

Мачът завърши с победа за Парагвайки с резултат 4:2.