0

О ткриването на олимпиадата в Париж има план „Б”, ако поради съображения за сигурност парадът на спортистите по река Сена не може да се проведе.
По план официалният старт на 33-ите летни игри трябва да е извън стадион за първи път в историята. На 26 юли около 160 лодки ще отведат няколкото хиляди атлети по 6-километров маршрут по Сена.

Но вестник "Паризиен", позовавайки се на високопоставени лица от организационния комитет, съобщи, че е изготвена втори вариант, в случай че пълната програма с над 300 000 зрители е твърде рискована.

"План Б ще бъде да вземем спортистите в олимпийското село в Сен Дени и да ги отведем с автобус до подножието на Айфеловата кула, където след това делегациите ще прекосят моста Понт д'Иена над Сена. Цялото събитие ще се проведе без публика", пише изданието.

Вероятността алтернативният план да бъде използван остава ниска, казаха пред вестника служители по сигурността. В случай на сериозна заплаха церемонията по откриването просто ще бъде отменена.

Още от март Франция повиши нивото си на готовност срещу тероризъм до най-високата възможна степен. Страната все още преживява болезнено ислямистките атентати от 2015-а в Париж и 2016-а в Ница.