0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Близо час след скандалната загуба от Лин българската звезда Светлана Каменова застана пред журналистите в Париж и даде своята гледна точка за всичко което се случва в турнира по бокс на олимпиадата.

- Светлана, какви са ти впечатленията от всичко, което се случи?

- Благодаря на цяла България за подкрепата и за всичко. Нямам впечатления и коментар. Няма какво да кажа. Всички видяха какво показах. Няма смисъл от думи, с действията си показах всичко.

- Втория и третия рунд имаше една ситуация, след която искаше да прекратиш мача и каза на треньора си - сваляй, сваляй..

- Всъщност не знам дали знаете, аз съм също треньор. И при положение, че броя ударите и виждам какво се случва, знаех, че резултатът ще е 5:0 за мен. Но се получи обратното. Заради това му казах да сваля, че няма смисъл. Но той ми каза да продължа. Аз съм се доверила на него. И на 100% знам, че той няма да ме хвърли в нещо, с което няма да се справя. Това е връзката между треньор и състезател - да си имат доверие. А аз му имам страхотно доверие. 

- Съперникът ти разбра ли жеста с повдигането на въжето след мача (Светлана вдигна въжето в ъгъла на тайландката и даде път на дамите - б.а.)?

- Надявам се (смее се). Това е жест, спортсменство. Аз имам право по всякакъв един начин да показа отношението си. Не смятам, че съм направила нещо неправилно.

- Преди мача обмисляхте ли някаква форма на протест? Като бойкот например...

- Те са взели това решение от МОК. Аз не мога да не се съобразявам с това. Но не съм съгласна с това, което се случва. По този начин. Смятам, че някои от представителите имат физическо превъзходство над останалите и това не е равнопоставеност в спорта. Това е моето мнение. Бойкот? Каквото и да е било си е между нас. Съжалявам, но го казвам - важното беше да изиграя този мач. Казах истината ще излезе наяве и ето - тя излезе. Каквото и да направиш, много е трудно да победиш в тази ситуация.

- Обезцениха ли се малко олимпийските игри заради всичко това, което се случи?

- Това са олимпийски игри. Няма как да се обезценят. Това са 100 и колко години. Няма как да се обезцени такъв форум. Но има как да се обезцени смисълът да участваш в него. Олимпийските игри са за равенство, спортсменство, заради тях са се спирали войни и всякакви други неща за да могат да се проведат. Пак ще бъдат направени, пак ще бъдат измислени някакви нови правила. Не се съмнявам в това. Просто е патова ситуация. И аз се съобразявам с нея.

- Тази война с хромозомите ще спре ли?

- Ще спре, няма как да не спре. Ние сме 21-и век. Нещата са прекалено напреднали, по някакъв начин ще направят различно разпределение. Просто в момента е такава ситуацията, няма какво да направиш. Да отидеш да бойкотираш игри...? Няма смисъл. Ако бойкотираш - ще кажат: „Страх те е“. Ако се качиш - „Ти си луд“. То няма средно положение. Ти си дошъл тук, извоювал си си място, все пак сме контактен спорт... И пак повтарям - не одобрявам това да се случва и като треньор, и като състезател. Аз съм помощник треньор на девойките и няма как да го одобря.

- Какво е решението според теб?

- Има си ръководство за тези работи. Аз имам мнение, което мога да обсъдя с колеги, но не мога да кажа какво е решението в момента. Смятате ли че съм мислела за решението точно в момента. За два дена трябва да се концентирам, да се подготвя максимално или да мисля за решения. Или да търся решение да играе с два пъти световна шампионка и бъдеща олимпийска... Побеждавала е всички. Аз за това търсех решение. Това бе проблемът пред мен.

- Чухме, че каза проверете я за хромозоми?

- Такова нещо не съм казала. Аз само показах, нищо не съм говорила.

- Виждаш ли смисъл за себе си да продължиш? Защото работиш с деца и рано или късно и те могат да се сблъскат с този проблем?

- Ще обмисля как да го направя най-правилно. Сега не мога да ви отговоря. На един човек възможностите са безкрайни. Много зависи дали иска да се занимава или не. Сега е време за почивка и мога да ви отговоря на този въпрос. Сега ми е прекалено емоционално, все пак съм жена.