0

П ищното и нестандартно откриване на 33-ите олимпийски игри в Париж бе остро разкритикувано от френската католическа църква, съобщи ДПА.

„За жалост церемонията включваше сцени, които бяха чист присмех и подигравка с християнството, за което дълбоко съжаляваме“, се казва в нарочно епископско изявление.

Църквата не даде подробности, но една сцена конкретно взе вниманието на вярващите. Става въпрос за възстановка на прочутата картина на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“, но пресъздадена с представители на ЛГБТ общността.

„Благодарим на членовете на други религиозни деноминации, които изразиха своята солидарност с нас. Тази сутрин мислим за всички християни на всички континенти, които са били наранени от ексцесиите и провокациите на някои сцени“, заявиха още френските епископи.

Тази сцена от последната вечеря на Христос, разиграна на церемонията с  драг кралици и отявлено небинарен ракурс, бе разкостена и от консервативни и крайнодесни политици във Франция.

Междувременно известният спортен журналист в Полша Пшемислав Бабярж беше  свален от ефир заради забележка, която направи, докато коментира церемонията.

Когато френската певица Жулиет Армане започна да пее „Имеджин” на Джон Ленън на откриването в петък, той каза: "Свят без небе, без нации и без религия. Това е визия за мир, която трябва да бъде трогателна. За съжаление, това е визията на комунизма."

Телевизионният оператор TVP се дистанцира от Бабярж, заявявайки: "Взаимно разбирателство, толерантност, помирение – това не са само основните олимпийски идеи, те са и основата на стандартите, които ръководят новата Полска телевизия".