0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Най-добре представилият се български атлет на Игрите в Париж е Тихомир Иванов. Той си направи лично постижение в скока на височина за сезона от 227 см и завърши на престижното осмо място във финала. За него това е и най-предното класиране на олимпиади след 10-ото място в Рио 2016.

„Моята лична оценка е „перфектно“. Факт е, можех да скоча 231 см, не го отричам. Дойдох 32-ри тук, можеше да не се класирам въобще на олимпиадата. Бях пълния аутсайдер. Но се класирах за финал и си направих лично за сезона. За мен това осмо място във финала на олимпиада си е като медал“, коментира 30-годишният плевенчанин. 

В третия опит на 231 см той не успя за малко, с което можеше да изравни личния си рекорд от 11 август 2017 година. 

На този етап Тишо не мисли за следващата олимпиада в Лос Анджелис след четири години. Планира да продължи работа в Гърция с българския треньор Георги Помашки, който е личен наставник на двукратния олимпийски шампион на скок дължина Милтиадис Тентоглу. 

„Помашки е много доволен. Успях да говоря с него. Казах му: Благодаря ти“, а той ми отговори: „Не, аз ти благодаря“. Наистина рискувах всичко, играх на рулетка с това да си сменя треньора след Токио 2021 и да загърбя целия си живот в България. Не коментирам резултатите, които показвам, класирането искам да погледнем. Като резултат съм съгласен, че не е това, което може би очаквах, но като класиране, смятам, че постигнахме целта, която си бяхме поставили или поне, която аз си бях поставил – да си подобря класирането от Рио. Помашки е изключителен треньор. Самият факт, че има двукратен олимпийски шампион и не само, супер много медалисти има. По различен начин се работи с него и се радвам, че направих тази стъпка да си дам възможност да работя с такъв човек. Треньорът си е треньор, но той е и изключителен човек. Занапред работата ни продължава. Не знам неговите лични планове. Ако не се пенсионира, предполагам, че продължаваме заедно“, заяви Тихомир Иванов. 

Той ще почине няколко дни след Игрите в Париж, но има сериозни планове за участие в състезания до края на сезона, включително и надежди за покана за Диамантената лига. 

Титлата в скока на височина в Париж бе спечелена драматично от новозеландеца Хамиш Кер с изравнен континентален рекорд от 236 см. Световният вицешампион в зала от Глазгоу 2024 Шелби МакЮън (САЩ) остана втори също лично постижение от 236 см, но се наложи двамата да се надскачат, което на финал на олимпиада в тази дисциплина не е имало от игрите в Сеул 1988. 

След като не успяха на 238 съдиите ги върнаха пак на 236, но и там Кер и МакЮън се провалиха. Все пак Кер събра последни сили и преодоля 234, а с това си осигури и златото. 

Шампионът от Игрите в Токио Баршим от Катар сега остана трети с 234. Другият златен медалист от Токио Джанмарко Тамбери (Ит), който бе с бъбречна криза в последните дни, успя само на 222 и завърши едва 11-ти.