0

11-ият ден на олимпиадата се оказа тройно критичен за националните ни отбори.

След като чистокръвните българи Кирил Милов (борба) и Пламена Миткова (лека атлетика) не успяха да се класират напред, роденият в Грузия етнически арменец, състезаващ се за страната ни – Айк Мнацаканян, също претърпя поражение на старта.

28-годишният бронзов медалист от 2 световни първенства загуби с 0:2 на 1/8-финала при класиците до 77 кг.

Мнацаканян, за когото това е втора олимпиада след Токио, където се класира 12-и, имаше тежката участ да се падне срещу поставения №2 в схемата европейски шампион от Рим 2020 и вице от последните две световни Санан Сулейманов.

Респектиращият азер, който обаче е дебютант на олимпийски игри, се появи на тепиха с превързано ляво бедро и малко след началото на двубоя се оплака от болки, но успя да продължи. Схватката не предложи никакви технически действия, а двете точки за Сулейманов дойдоха след отсъдена пасивност на българския национал.

Около минута преди края Мнацаканян получи шанс, след като и съперникът му, който също като него е роден в Грузия, но се състезава за друга страна, беше поставен в партер, ала не се възползва и загуби.

Нашият все още има шансове за отличие, като трябва да стиска палци Сулейманов да се класира за финала и да го изтегли до репешажите за бронза – дежавю като при Кирил Милов, от което той не се възползва при свръхтежките.

Третият представител на страната в класическия стил - европейският шампион от Рим 2020 Семен Новиков, ще започне олимпийското си участие в сряда при 87-килограмовите, като жребият за категорията му е по-късно днес.