0

У никална драма класира за финала българския борец Магомед Рамазанов. 31-годишният ни ас в категория до 86 кг на свободния стил обърна американеца Аарън Бруукс в двубой от полуфиналите и ще спори за олимпийската титли, каквато при свободняците не сме имали от тази на легендата Валентин Йорданов от Игрите в Атланта през 1996 г.

Рамазанов изоставаше през целия двубой, като няколко секунди преди края нашият успя да се измъкне от сложна ситуация и да пренесе американеца за победните 4:3 точки.

Американецът тръгна с томка за пасивност на съпарника, а 11 секунди преди края на първата част добави още две, след като мина зад гърба на нашия, за да дръпне с 3:0.

Рамазанов не се отказа и върна две точки в средата на втората част след минаване в гръб на американеца. С успешна хватка в последните секунди българският национал прибави още две точки, за да реализира обрата.

По-рано днес Рамазанов записа две убедителни победи – с 12:2 точки и технически туш срещу Александър Робърт Муур в първия кръг и с туш срещу Джавраил Шапиев (Узбекистан) на четвъртфиналите. 

31-годишният борец от Дагестан от този сезон се състезава за България, а най-големия си успех досега беше постигнал на Евро 2020 в Рим, където спечели сребро при 79-килограмовите, но за родината си Русия.

Той е единственият представител на страната ни в свободната борба във френската столица.

Утре в мача за златото Рамазанов ще се изправи срещу шампиона от Рио 2016 и сребърен медалист от Токио 2020, двукратен световен шампион Хасан Язданичарати (Иран). Мачът е от 21 часа наше време.