0

Ф ранция продължи празненствата от снощното откриване на олимпийските игри и тази вечер, след като мъжкият отбор по ръгби-7 на страната спечели първата си титла в историята.

Това се случи с грандиозна победа с 28:7 над досегашния шампион Фиджи. За тима от островната държава това всъщност бе първа загуба изобщо на олимпийски игри, тъй като тимът бе спечелил и двата турнира след въвеждането на ръгби-7 в програмата под 5-те кръга - в Рио де Жанейро през 2016 и в Токио през 2021 г. Фактически Фиджи не познаваше поражение, имайки 17 победи в 17 мача.

Големият герой за „петлите” пред над 70 000 зрители на „Стад де  Франс” безспорно бе считаният за най-добър ръгбист в света в момента Антоан Дюпон. От началото на т.г. той спря да играе за отбора по ръгби-15 на Франция, за да помогне на тази гарнитура в олимпиадата.

След като французите изобщо не участваха в Токио преди 3 години, сега те не бяха слагани сред големите претенденти за титлата. Но именно присъствието на Дюпон успя да повлияе на играта им така, че стигнаха до финала. Там домакините сториха наглед немислимото срещу тоталния фаворит Фиджи. Самият Дюпон изигра ключова роля, след като асистира за есето на Арон Грандидие в 8-ата мин и сам отбеляза последните две - в 13-ата и 15-ата мин. С това скръм-халфът на Тулуза си гарантира всенародната любов и вероятно канонизиране (ръгбито измества футбола по популярност във Франция), а и спечели почти всичко възможно през сезона, след като с клубния си отбор стигна до националната титла и вдигна и Шампионската купа в Европа.

Златото е първо за домакините на олимпидата. Бронзовите олимпийски медали пък отидоха в Южна Африка след 26:19 над Австралия.