0

Париж, Татяна Манова, наш пратеник

България има втори медал от олимпийските игри в Париж! Донесе го борецът Семен Новиков, който се класира за финала в категория до 87 кг на класическия стил!

Дебютантът на олимпийски игри измъкна 2:1 от световния шампион Давид Лошонци (Унг) и за титлата утре вечер излиза срещу Алиреза Мохмадипиани (Иран).

Въпреки че накрая щабът на Лошонци протестира, че състезателят им е избутал нашия извън тепиха, победата в полуфинала беше присъдена на Семен. Така Новиков отмъсти на Давид за загубата на световното в Белград през септември. 

Героят ни бе поздравен от Христо Стоичков и благодетеля на борбата Гриша Ганчев, който се разплака до тепиха. В залата да го подкрепят бяха и председателят на БОК Стефка Костадинова, и изпълнителният директор Белчо Горанов.

Колкото до Мохмадипиани, той детронира олимпийския шампион и украински депутат Жан Беленюк. 22-годишният Алиреза е сребърен медалист от Белград 2022.

Последните ни олимпийски медали в мъжката борба са от Пекин 2008 – бронзови на Радослав Великов, Кирил Терзиев и Явор Янакиев.