0

С лед покачването на температурите на кортовете на "Ролан Гарос" някои от елита на тениса се зарадваха на затоплянето, докато други, сред които и сръбският фаворит Новак Джокович, бяха по-предпазливи, предаде Ройтерс.

Само дни, след като церемонията по откриването на Олимпийските игри се състоя в Париж под непрекъснат дъжд, в понеделник температурите във френската столица достигнаха 30 градуса.

Във вторник прогнозите са, че в Париж температурата ще се вдигне до 37 градуса на сянка, като на клей кортовете това се усеща като още по-голяма жега.

"Това са най-добрите условия, при които мога да играя, особено на клей. Обичам това", коментира гъркинята Мария Сакари. "Беше горещо. Надявам се да стане още по-горещо", добави Сакари, която се наложи над китайката Юан Юе с 6:2, 6:1.

На откриването Рафаел Надал пое олимпийския огън от футболната легенда Зинедин Зидан в дъждовния петък, но в понеделник изключителната жега го измъчи и испанецът призна, че не усеща краката си, както преди 20 години.

"На теория това е дори по-добре за играта ми, макар че днес не успях да покажа добрата страна на играта ми", каза Надал, който загуби от Новак Джокович, но продължава участието си на двойки заедно с Карлос Алкарас.

За Джокович е различна история, но той се радва, че ще има почивен ден във вторник, когато се очаква температурите да бъдат най-високи. Според него времето е "непредсказуемо".

"Беше много горещо на корта днес. Имахме някои дълги разигравания, но тялото ми издържа физически", каза сърбинът.

Горещите температури представляват допълнително предизвикателство и за състезателите по ветроходство, като някои обличат ледени жилетки, за да се справят с жегата. Дневните температури от около 30 градуса по Целзий са доста тежки за спортистите.

"Жегата е наистина голяма и поне това ме охлажда", каза чешкинята Сара Ткадлецова за ледената жилетка, която носеше, докато се подготвяше за състезанието.

Световната федерация по ветроходство има насоки, които определят какво трябва да се случи, когато "прекомерната горещина може да е проблем".

"Имах леденостудена вода, за да излея върху главата си", каза Ткадлецова пред "Ройтерс", попитана как се е охладила предишния ден в Средиземно море.

Жилетките, които се предлагат в различни дизайни и цветове, имат четири отделения, в които пакетите с лед се поставят и могат да издържат няколко часа.

"Няколко от спортистите се възползваха от тях", каза пред Ройтерс Амина Шах, ветроходка от Кувейт, добавяйки, че няма нужда от жилетка, защото е свикнала с жегата.

Източник БТА