0

Париж, Татяна Манова, наш пратеник

Боряна Калейн ще участва в битката за медалите в индивидуалния многобой на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Париж.
Тя завърши трета в квалификациите със сбор от 136,450 т. след изключително стабилна и зрелищна игра в препълнената 8-хилядна зала „Арена Порт дьо ла Шапел“.
Пред Боряна се наредиха само две световни шампионки -  от София 2022 София Рафаели (Ит) със 139,100 т., от Валенсия 2023 г. Дария Варфоломеев (Гер) със 136,850 т.

За жалост, другата ни представитерка Стилияна Николова допусна грешки в три от 4-те си съчетания и остана първа резерва (11-а) със сбор от 127,700 т. Преди нея със 128,100 се промъкна китайката Зилу Ван. 

Абсолютната европейска шампионка от Будапеща 2024 стартира много силно, но първо изпусна обръча си, а по-късно и  бухалките, играни на „Хубава си моя горо“. Накрая Стилияна направи грешка и на лента.

„Сама съм си виновна заради емоциите и напрежението, което изпитвах – призна през сълзи Николова. – Физически съм супер добре подготвена, с целия екип работихме много усилено и смятам, че наистина свършихме много добра работа в залата. Проблемът днес беше в настройката ми и нямах може би вниманието докрай. Не ми е повлияло това, че бях считана за фаворитка, аз гледах да не чета много неща. Просто може би нагласата или нещо отвътре ми изигра лоша шега“. 

Много сбържана в емоциите си остана Боряна Калейн след класирането си: „Доволна съм от стабилността, която показах. Разбира се, наясно съм, че някои неща може да се получат и много по-добре, но целта ни беше да се класираме в първите 10. С това, което показах като игра, си свърших добре работата. И просто утре трябва да го повторя, че и по-добре. Със сигурност днешното представяне ми дава много голяма увереност“, сподели Бубето.
Калейн отчете и каква е била тайната за силната й квалификация. „Опитът понякога може да е ключът, който най-много да ти помогне и да ти даде предимство пред останалите. Аз го имам. Освен опита, който имам от Токио, мога да кажа, че преминах през много неща в последните три години и всъщност страшно много израснах като човек. Така че начинът, по който в момента възприемам тренировките и състезанията, също много ми помага. Не исках да гледам никого по време на състезанието, исках да съм концентрирана върху моята игра. Съжалявам за Стилияна“, коментира Боряна, която на 23 август навършва 24 г., а Николова става на 19 на 22 август.

Финалът, в който ще играят първите 10 от квалификациите, започва от нулата утре в 15,30 ч.
Преди това от 11 часа е квалификацията на ансамбъла. Възпитаничките на Весела Димитрова първо ще играят с 5 обръча, а след това с три ленти и две топки. 

В досегашната си история на Игрите България има само един медал от индивидуалния многобой – сребро на Адриана Дунавска от Суел 1988 г.