О лимпийският огън пристигна в Китай в сряда сутрин за Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година, предадоха държавните медии.

Олимпийският огън пристигна в Китай в сряда сутрин за Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година, предадоха държавните медии.

Пламъкът ще бъде показан на церемония на Олимпийската кула в Пекин преди да отиде на демонстративно турне, заявиха от държавните медии и Международния олимпийски комитет. Около 2900 атлети, представляващи близо 85 Национални олимпийски комитета, ще участват на Зимната олимпиада между 4-20 февруари 2022 г.

Огънят бе запален в Атина в понеделник и предаден на следващия ден на организаторите на Пекин 2022, но церемонията по запалване бе помрачена от активисти. Протестиращите призоваха МОК да отложи събитието, казвайки, че Китай осъществява „геноцид“ срещу уйгурите и тибетците. По време на церемонията по запалването в Олимпия в понеделник, активисти развяха тибетски флаг и плакат, който гласеше „без геноцид“ на Игрите. Подобен протест имаше на Акрополиса в Атина в неделя.

Президентът на МОК Томас Бах отрече спекулациите за евентуален бойкот, потвърждавайки политическата неутралност на Международния олимпийски комитет и добавяйки, че от правителствата зависи да проявят необходимата отговорност.

Зимната олимпиада в Пекин ще бъде втората, която ще се проведе под сянката на коронавируса след Игрите в Токио по-рано тази година. Атлетите, участващи в китайската столица, са изправени пред стриктни правила, за да се минимализира риска от случаи на COVID-19. Участниците ще бъдат в „затворен балон“, като спортистите трябва да са напълно ваксинирани, или са изправени пред триседмична карантина. Билети за форума ще се продават само на хора, живеещи в Китай. Около 2000 чуждестранни атлети, треньори и официални лица в момента са въвлечени в тестови събития в Пекин с цел да бъдат подготвени за това как властите ще се справят с олимпиадата догодина. Източник: БГНЕС