0

С писмо до всички 206 национални олимпийски комитета МОК обяви, че националните боксови федерации, които останат членове на международната боксова асоциация (IBA), ще загубят всички права, а самите национални комитети нямат право да поддържат каквито и да е отношения с тях. От Българския олимпийски комитет потвърдиха, че такова писмо е получено, и добавиха, че то ще бъде препратено на боксовата ни централа с президент Красимир Инински, която трябва да вземе сама решение, информира "Сега".

Ултиматумът, който засяга пряко българската боксова централа, е поредната и изглежда решаваща фаза във войната на МОК срещу ръководената от Умар Кремльов аматьорска боксова организация (IBA), пише специализираното издание The Inquisitor, което разполага с копие на писмото от три страници. Документът е разпратен на 30 септември. В него МОК заявява, че националните боксови федерации трябва да действат в интерес на своите спортисти и да осигурят бъдещето на олимпийския бокс.

В момента боксът не е в програмата на олимпийските игри за Лос Анджелис 2028. За да поправи това, МОК трябва да има партньорска международна федерация по бокс до началото на 2025 г. Ако БФБокс обаче иска нашите боксьори да участват и занапред на олимпийски игри, ще трябва да се съобрази с мнението на МОК и да напусне IBA.